• rozwiń
    • WIG20 2154.80 +0.29%
    • WIG30 2439.89 +0.34%
    • WIG 56781.82 +0.24%
    • sWIG80 11451.18 -0.23%
    • mWIG40 3620.92 +0.21%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Żywność na świecie najtańsza od 2009 roku. Przez dolara i tańszą ropę

Żywność na świecie najtańsza od 2009 roku. Przez dolara i tańszą ropę
Foto: (CC0 1.0)/pixabay.com Foto: Produkcja pszenicy ma osiągnąć w sezonie 2015-16 723,4 mln ton

Ceny żywności na świecie spadły w maju 2015 roku do najniższego poziomu od sześciu lat - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

W ujęciu mdm indeks spadł o 1,4 proc., a w ujęciu rdr aż o 22,4 proc. To najniższy poziom wskaźnika od września 2009 roku.

Tańsze zboże

Powodem zmniejszających się cen są spadki cen zboża, mleka i mięsa. Jednocześnie niewielkie wzrosty nastąpiły w cenach oleju i cukru - poinformowała FAO.

Organizacja zwraca uwagę, że na indeks cen żywności w ciągu ostatniego roku wpłynęły także m.in. wysoka produkcja globalna, silny dolar i taniejąca ropa naftowa.

FAO prognozuje, że światowa produkcja zbóż sięgnie 2,524 mln ton w latach 2015-16. W kwietniu prognozy mówiły o 2,509 mld ton. Zmiana w szacunkach to wynik większych niż oczekiwano zbiorów w Afryce i Ameryce Południowej.

Przewiduje się, że zapasy zbóż osiągną na koniec sezonu 2015-16 poziom 634,3 mln ton w porównaniu z 646,5 mln ton rok wcześniej.

Produkcja pszenicy ma osiągnąć 723,4 mln ton, czyli więcej niż prognozowano w kwietniu (719,1 mln ton).

Głód na świecie

W czwartek polski minister rolnictwa Marek Sawicki mówił podczas Międzynarodowego Forum Rolnego w Mediolanie, że na świecie głoduje ponad 900 mln ludzi. Jego zdaniem gdyby zmniejszyć marnotrawstwo żywności, to dostęp do niej stałby się zdecydowanie lepszy.

Forum odbywa się w ramach Światowej Wystawy Expo 2015, która poświęcona jest rolnictwu i wyżywieniu planety. Bierze w nim udział kilkudziesięciu ministrów rolnictwa z różnych krajów świata.

Sawicki zabierając głos podczas obrad Forum zwrócił uwagę, że 900 mln ludzi na świecie głoduje, a 2 mld osób jest niedożywionych i jednocześnie 2 mld ludzi cierpi na otyłość i choroby z powodu nieracjonalnego odżywania się. Drugim paradoksem jest, że są na świecie regiony, gdzie ponad połowa żywności po wyprodukowaniu, zanim trafi do konsumenta, jest już zepsuta. W dodatku jest ogromna część bogatego świat, w którym ludzie kupują produkty spożywcze nieracjonalnie i 30 proc. kupionego jedzenia jest wyrzucana. Gdybyśmy poprawili te dwa elementy, to - jak podkreślił polski minister - żywności starczyłoby na pokrycie zapotrzebowania ludzi.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (2)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Brain Scientist
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane