• rozwiń
    • WIG20 2183.25 +0.85%
    • WIG30 2470.27 +0.77%
    • WIG 57418.58 +0.69%
    • sWIG80 11429.60 -0.17%
    • mWIG40 3647.38 +0.29%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Temat: Gospodarka

Zmiana klimatu zmieni naszą dietę. Umrze pół miliona osób

Zmiana klimatu zmieni naszą dietę. Umrze pół miliona osób
Foto: Pixabay Foto: O 4 proc. może spaść konsumpcja owoców i warzyw

Wpływ globalnego ocieplenia na rolnictwo i dietę może doprowadzić do ponad 500 tys. dodatkowych zgonów w 2050 roku - wynika z szacunków naukowców z Oxfordu; wyniki ich badań opublikował w czwartek prestiżowy brytyjski tygodnik medyczny "The Lancet".

Według tygodnika opisywane badanie jest pierwszym, które ocenia wpływ zmian klimatycznych na zwyczaje żywieniowe i wagę ludzi. "Dotychczas prowadzono liczne badania dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego, ale niewielu skupiało się na szerszych skutkach w dziedzinie zdrowia i produkcji rolniczej" - podkreślił w swoim komunikacie Marco Springmann, który kierował badaniami na Uniwersytecie Oksfordzkim.

Mniej żywności

Naukowcy wskazują, że jeśli by nie podjęto kroków, by ograniczyć emisje gazów cieplarnianych, do 2050 r. ilość dostępnej żywności może się zmniejszyć o ok. jedną trzecią.

Jak wykazują szacunki naukowców, oznacza to, że w porównaniu do 2010 roku średnia ilość żywności na jedną osobę może zmniejszyć się o 3,2 proc., o 4 proc. może spaść konsumpcja owoców i warzyw, a o 0,7 proc. - mięsa czerwonego. "Mniejsze spożycie owoców i warzyw może ponieść ze sobą śmierć dwukrotnie większej liczby ludzi niż niedożywienie" - wynika z przeprowadzonych badań.

Zmiany te mogą w 2050 r. być odpowiedzialne za ok. 529 tys. dodatkowych zgonów. Z kolei w scenariuszu bez zmian klimatycznych większa ilość dostępnego pożywienia mogłaby zapobiec 1,9 mln zgonów - ocenili.

- Nasze badanie pokazuje, że nawet niewielkie zmniejszenie ilości dostępnego na osobę pożywienia może prowadzić do zmian w zawartości energetycznej i składnikach diety, a te zmiany będą miały poważne konsekwencje dla zdrowia - ocenił Springmann.

Kto odczuje?

Naukowcy oszacowali też, że ograniczenie emisji gazów cieplarnianych może zmniejszyć liczbę zgonów o 29-71 proc.

Badanie potwierdziło przypuszczenia, że najdotkliwiej skutki globalnego ocieplenia odczują mieszkańcy rejonu Pacyfiku i Azji Południowo-Wschodniej.

12 grudnia w Paryżu blisko 200 krajów konwencji klimatycznej ONZ zawarło historyczne porozumienie, którego celem jest utrzymanie wzrostu globalnych średnich temperatur na poziomie poniżej 2 stopni Celsjusza w stosunku do epoki przedindustrialnej.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (4)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
zalamander
Hmm... z tego wynika, że gdybyśmy w ogóle zlikwidowali emisję gazów cieplarnianych to liczba zgonów zmniejszyłaby się o 100%. Och, zróbmy to, tylko na co wówczas będziemy umierać? Z nudów?
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
SEBBAX
co to jest pół miliona zgonów w stosunku do liczby ludności - wojny i walki plemienne zbierają coraz większe żniwa...
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
andrzej_kozakd876
Nie tyle zmiana klimatu co niszczenie żywności, To ekonomia za darmo nawet na terminie składana żywność nie może być rozdawana by nie załamało to ekonomi rynku i rolnictwa zbyt,Zysk?
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane