• rozwiń
    • WIG20 2365.36 -0.54%
    • WIG30 2717.60 -0.43%
    • WIG 60910.11 -0.42%
    • sWIG80 12106.14 -0.11%
    • mWIG40 4204.24 -0.05%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Podwodny "cud". Pierwsza taka restauracja w Europie

W Norwegii otwarto prawdopodobnie najpiękniejszą toaletę publiczną na świecie Odtwórz: W Norwegii otwarto prawdopodobnie najpiękniejszą toaletę publiczną na świecie
W Norwegii otwarto prawdopodobnie najpiękniejszą toaletę publiczną na świecie "Źródło: Steinar Skaar / Statens vegvesen"

Pierwsza podwodna restauracja w Europie - Under - rozpoczyna działalność. W norweskim lokalu zarezerwowało miejsce już ponad siedem tysięcy osób.

Restauracja zbudowana została na południowym krańcu Norwegii i wygląda jak wielka betonowa tuba zanurzona w Morzu Północnym. Nazywa się Under, co po angielsku oznacza "pod", w tym wypadku chodzi chyba o to, że restauracja jest pod wodą. To słowo ma jednak jeszcze jedno znaczenie, które zapewne lepiej oddaje pomysł właścicieli. W języku norweskim słowo "under" można przetłumaczyć jako "cud".

Na początku w restauracji będzie jadać najbliższa rodzina i przyjaciele właścicieli. Klienci będą mieli taką możliwość od początku kwietnia.

Lokalne przysmaki

Projekt jest dziełem firmy architektonicznej Snoehetta, na której koncie znajdują się również opera w Oslo oraz nowojorskie muzeum poświęcone wydarzeniom z 11 września - National September 11 Memorial Museum.

Dzięki swojej grubości, betonowe ściany są odporne na ciśnienie i wstrząsy w trudnych warunkach morskich. Akrylowe okna restauracji oferują widok na dno morskie.

W założeniu budynek miał przypominać swego rodzaju betonową muszlę, która z biegiem czasu ma stać się sztuczną rafą dla małż.

W głównej sali może się zmieścić maksymalnie 40 gości. Szefem kuchni jest Nikolai Ellitsgaard, a jego specjalnością są lokalne przysmaki z ryb i owoców morza.

- Na razie restauracja cieszy się popularnością z powodu swojej lokalizacji na dnie morza. Mam nadzieję jednak, że z czasem ludzie zaczną tutaj przychodzić ze względu na jedzenie - podkreślił szef kuchni.

Podmorskie restauracje należą do rzadkości. Na ogół zlokalizowane są w wodach tropikalnych, na przykład na Malediwach na Oceanie Indyjskim.




Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane