• rozwiń
    • WIG20 2179.53 -0.69%
    • WIG30 2471.15 -0.76%
    • WIG 57618.54 -0.70%
    • sWIG80 11589.08 -0.33%
    • mWIG40 3715.08 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

We Włoszech brakuje piekarzy pizzy

We Włoszech brakuje piekarzy pizzy
Foto: freeimages.com Foto: W ojczyźnie tego przysmaku pizzę przygotowuje coraz mniej Włochów

Sześć tysięcy piekarzy pizzy, czyli pizzaioli jest pilnie poszukiwanych we Włoszech. Pomimo kryzysu Włosi nie garną się do tej pracy. Wykonują ją coraz częściej cudzoziemcy, którzy stanowią prawie 40 proc. wszystkich piekarzy pizzy.

W ojczyźnie tego przysmaku przygotowuje go coraz mniej Włochów. I choć niemal wszyscy jedzą pizzę regularnie i nie wyobrażają sobie codziennego życia bez ulubionej pizzerii koło domu, w branży tej brakuje rąk do pracy.

Najwyższa jakość

Dane te przedstawił związek rolników Coldiretti w związku ze złożeniem przez Włochy petycji do UNESCO o wpisanie tradycyjnej neapolitańskiej pizzy, czyli z sosem pomidorowym i mozzarellą z bawolego mleka na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Pod wnioskiem tym podpisało się 300 tys. Włochów.

Spośród 100 tys. piekarzy pizzy, prawie 40 proc. stanowią cudzoziemcy. Jest wśród nich 20 tys. Egipcjan i ponad 10 tys. Marokańczyków. To oni, zauważa się, wnoszą coraz większy wkład w utrzymanie tradycji znakomitej włoskiej pizzy. A jest to coraz trudniejsze, bo - jak alarmuje związek Coldiretti - 63 proc. całej pizzy wypiekanej w Italii przygotowuje się ze składników pochodzących z zagranicy; często tańszych, zatem gorszej jakości.

Długa lista

Lista zarzutów włoskich rolników jest długa. Bardzo często do pizzy dodaje się mozzarellę nie z prawdziwego mleka, ale z tanich przemysłowych półproduktów, czyli skrzepów mleka z Europy Wschodniej.

Masowym zjawiskiem jest wykorzystywanie chińskiego sosu pomidorowego o jakości budzącej duże obawy. Stosowany jest też sos amerykański. Zamiast rodzimej oliwy z oliwek właściciele pizzerii kupują za niższą cenę tę z Tunezji lub Hiszpanii albo czasem nawet zwykły olej.

Coraz trudniej o włoską mąkę. Rynek pełen jest tego produktu z Francji, Niemiec i Ukrainy, choć często informacja ta nie figuruje na opakowaniu. - To wszystko szkodzi oryginalności włoskiej pizzy - powiedział prezes rolniczego związku Roberto Moncalvo.

Z najnowszego sondażu wynika, że 39 proc. Włochów uważa pizzę za kulinarny symbol swego kraju.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane