• rozwiń
    • WIG20 2303.31 -1.19%
    • WIG30 2649.09 -1.03%
    • WIG 59480.64 -0.87%
    • sWIG80 11638.94 +0.08%
    • mWIG40 4036.65 -0.19%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Temat: Norwegia

Pierwsza w Europie restauracja na dnie morza. Niesamowity projekt

Pierwsza restauracja na dnie morza w Europie. Niesamowity projekt Odtwórz: Pierwsza restauracja na dnie morza w Europie. Niesamowity projekt
Foto: snohetta.prezly.com | Video: snohetta.prezly.com Foto: Budynek ma pomieścić maksymalnie 80-100 gości | Video: Pierwsza restauracja na dnie morza w Europie. Niesamowity projekt

Firma architektoniczna Snohetta zaprezentowała projekt pierwszej podwodnej restauracji w Europie. Ma ona powstać w gminie Lindesnes na południu Norwegii.

Jak podaje CNN, prace nad realizacją projektu rozpoczną się w lutym 2018 roku i mają zakończyć się na początku 2019 roku.

Nie tylko restauracja

Under, bo tak nazywa się projekt, będzie 3-poziomowym budynkiem położonym 5 metrów pod powierzchnią morza.

Co ciekawe, nie będzie tam znajdowała się wyłącznie restauracja, ale również ośrodek badawczy. A to za sprawą tego, że budynek znajduje się w bezpośredniej bliskości z naturą.

Dzięki swojej grubości, betonowe ściany mają być odporne na ciśnienie i wstrząsy w trudnych warunkach morskich. Podobnie jak zatopiony peryskop, akrylowe okna restauracji będą oferowały widok na dno morskie. Okno będzie miało 4 metry wysokości i 11 metrów długości.

Budynek ma przypominać swego rodzaju betonową muszlę, która z biegiem czasu może stać się sztuczną rafą dla małż.

Jak czytamy w opisie do projektu, restauracja ma przyciągać interdyscyplinarne zespoły badawcze studiujące biologię morską i życie ryb. Naukowcy z norweskich ośrodków badawczych będą między innymi dążyć do wyszukiwania dzikich ryb za pomocą sygnału dźwiękowego. Naukowcy pomogą również stworzyć optymalne warunki na dnie morza, dzięki czemu ryby i skorupiaki mają mieć stworzone warunki do rozwoju w pobliżu restauracji.

Budynek ma pomieścić maksymalnie 80-100 gości. Szefem kuchni będzie Nicolai Ellitsgaard Pedersen, a jego specjalnością mają być lokalne przysmaki z owoców morza, takich jak dorsz, homar, małże. W menu znajdzie się również "truflowy kelp".

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane