• rozwiń
    • WIG20 2165.72 -0.37%
    • WIG30 2452.37 -0.47%
    • WIG 57002.81 -0.51%
    • sWIG80 11429.61 -0.20%
    • mWIG40 3634.99 -0.97%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 16:07

Dostosuj

Globalny niedobór cukru. Ceny pójdą mocno w górę

Globalny niedobór cukru. Ceny pójdą mocno w górę
Foto: Shutterstock Foto: W sezonie 2016-17 światowe zużycie surowego cukru przewyższy produkcję o 4,95 mln ton

Globalny niedobór cukru w następnym sezonie będzie większy niż wcześniej oczekiwano - twierdzą naukowcy z Green Pool Commodity. Wszystko przez susze w Azji, wywołane przez El Nino.

W sezonie 2016-17 światowe zużycie surowego cukru przewyższy produkcję o 4,95 mln ton - poinformowała w raporcie australijska firma. To aż o 19 proc. więcej niż w styczniowej prognozie. Po pół dekady nadwyżki, świat zmierza do drugiego z rzędu rocznego deficytu.

Mniej deszczu

Susza niszczy uprawy w Indiach, Tajlandii i Chinach. Podobnie ma być w następnym sezonie. W Indiach, drugim co do wielkości producencie cukru, mniejsza niż zazwyczaj ilość monsunowych deszczy, ograniczyła plony.

Perspektywy zmniejszenia dostaw sprawiły, że w tym roku ceny cukru poszybowały w górę. Kontrakty w Nowym Jorku wspinają się na najwyższy poziom od października 2014 roku.

"Susze wywołane przez El Nino wpłynęły na wiele upraw trzciny cukrowej w Azji i zmniejszyły ogólną produkcję" - poinformowało Green Pool. Susza oznacza też mniej posadzonych nasion, gorsze zdrowie roślin i ich mniej dbałą uprawę.

Green Pool zwiększył również swój szacunek dla niedoboru cukru w sezonie 2005-16. Firma prognozuje teraz deficyt w wysokości 6,65 mln ton. Wcześniejsza prognoza mówiła o 4,14 mln ton.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (4)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
elbezet
- jak tak dalej pójdzie z "demokracją" to doczekamy się czasów gdy jeden w telewizji powie;"a cenę cukru ustala się na 26 złotych.."
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Sparrovsky
A tymczasem chciałbym przypomnieć o polskich cukrowniach, które zostały zlikwidowane przy okazji dzikiej prywatyzacji tego sektora przemysłu. Na przykład historię cukrowni Guzów, która dysponowała własnym źródłem wody oligoceńskiej.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane