• rozwiń
    • WIG20 2158.94 -0.47%
    • WIG30 2459.33 -0.39%
    • WIG 57502.14 -0.29%
    • sWIG80 11763.70 +0.51%
    • mWIG40 3786.21 +0.05%

Ostatnia aktualizacja: 2019-11-29 17:15

Dostosuj

Jabłka, które nigdy nie zbrązowieją. Wkrótce trafią do sklepów

Jabłka, które nigdy nie zbrązowieją. Wkrótce trafią do sklepów
Foto: Shutterstock Foto: Odmiana jabłek Golden Delicious jest wśród oferty niebrązowiejących jabłek z serii Arctic

Na miłośników jabłek w Stanach Zjednoczonych czeka miła niespodzianka. Już wkrótce do sklepów trafić ma specjalna, genetycznie modyfikowana odmiana Golden Delicious, która po pokrojeniu w plasterki nie ciemnieje.

- Pierwsze ilości krojonych i pakowanych jabłek marki Golden Delicious wytwarzane przez firmę Specialty Okangan w British Columbia, w Kanadzie trafi na półki dziesięciu sklepów w Środkowo-Zachodnich Stanach Zjednoczonych w lutym i marcu - powiedział w rozmowie z rolniczą stroną internetową Neal Carter, założyciel i prezes firmy, która opracowała recepturę. Specjalna marka niebrązowiejących jabłek nosi nazwę Arctic.

Na stronie internetowej widnieje lista odmian, które zostały poddane modyfikacji i także trafią do sprzedaży.

Ludzie je pokochali

Carter wyjaśnił, że wybór padł na tę część Stanów Zjednoczonych, ponieważ odpowiada on najbardziej demograficznie profilowi jego firmy. Nie chciał jednak wymienić nazwy sklepów, które będą miały jabłka w swojej ofercie. Uznał, że decyzja o informowaniu o tym leży w gestii sprzedawców.

- Jesteśmy bardzo optymistyczni, jeśli chodzi o przyjęcie tego produktu, ponieważ podczas targów ludzie je pokochali - powiedział. - To wspaniały produkt, a jakość jedzenia jest doskonała - zapewniał.

Zdaniem producenta oprócz tego, że jabłka nie brązowieją, to jeszcze powinny być bardziej chrupkie, co może zaskarbić sobie uznanie bardziej wybrednych konsumentów.

USA akceptuje GMO

Blisko dwa lata temu, Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) zaakceptował pierwsze genetycznie modyfikowane jabłka w USA. Pozytywną opinię wydała także specjalna agenda tegoż departamentu - The Animal and Plant Health Inspection Service, która odpowiada za zdrowie zwierząt i roślin. 



Z kolei amerykańska Agencja Żywności i Leków nie została poproszona o wydanie opinii dotyczącej konsumpcji genetycznie modyfikowanej żywności.

Większość firm angażuje się dobrowolnie w proces przeglądu bezpieczeństwa z FDA, a Okangan był jedną z nich.

Rynek sam zdecyduje

Amerykańskie Stowarzyszenie Jabłek (The US Apple Association) z rezerwą odnosiło się do produktów firmy Arctic po zatwierdzeniu przez USDA, jednak objęła bardziej neutralne stanowisko.

W oświadczeniu na swojej stronie internetowej napisało, że popiera wybór konsumentów jabłek i produktów z jabłek.

„Konsumenci będą mogli sami zdecydować czy spróbować nowych, niebrązowiejących jabłek i ostatecznie to rynek ustali czy istnieje zapotrzebowanie na nie” - czytamy w komunikacie.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (10)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
avid_pars___co_leader
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
andrzej_buras
Na miłośników jabłek w Stanach Zjednoczonych czeka miła niespodzianka. Już wkrótce do sklepów trafić ma specjalna, genetycznie modyfikowana odmiana Golden Delicious, która po pokrojeniu w plasterki nie ciemnieje przez co najmniej 50 lat. Niech żyje zdrowa amerykańska żywność chemiczna
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
E tam
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Zosia I
Brązowienie jest wskażnikiem przydatności do spożycia. Acha, brązowe więc nie jedz! Zamknęli ludzi w kieracie pracy i teraz trzeba stworzyć dla nich jedzenie, które długo może leżeć bo oni przecież nie mają czasu, muszą pracować.
  • 0
  • 2
  • zgłoś naruszenie
zamknij
johnny75
Smacznego raka...Kiedyś były papierówki, antoniówki itd.Jabłko miało naturalny smak a dziś to kundle genetyczne o niezbadanym wpływie na organizm.Współczuję...
  • 0
  • 2
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Bialostoczanka
akceptują GMO,. akceptują też nadnaturalną otyłość :( ach jak dobrze ,że na moim Podlasiu jeszcze mamy babcine ogródki, z których można uratować dla wnuków ( jak stok chce i o tym myśli)stare gatunki owoców i warzyw ,które pachną pięknie owocem i są odporne na choroby
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
E tam
No patrz i żyją dłużej to dranie nie tom co Polacy jedzący zdrowe i dbający o linię.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
bolek20
"Rynek sam zdecyduje". Po wyborach ludzi śmiem sądzić, że wybory ludzi nie do końca są słuszne. Nasze wnuki nam tego nie wybaczą.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
sindanoriello
Podziękuję za takie jabłka...
Jedzenie w Stanach jest okropne, jedne z najgorszych doświadczeń smakowych w moim życiu. Czuć chemią na kilometr. Mam nadzieję, że nigdy śmieciowe/chemiczne jedzenie ze Stanów (nie chodzi mi nawet o fast foody, tylko o zwykłe jedzenie) nie zaleje rynków Europy.
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane