• rozwiń
    • WIG20 2154.80 +0.29%
    • WIG30 2439.89 +0.34%
    • WIG 56781.82 +0.24%
    • sWIG80 11451.18 -0.23%
    • mWIG40 3620.92 +0.21%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Temat: Włochy

Lody o smaku szynki parmeńskiej albo sosu pesto. Kolejna odsłona walki o klientów

Lody o smaku szynki parmeńskiej albo sosu pesto. Kolejna odsłona walki o klientów
Foto: sxc.hu Foto: Wraz z latem we Włoszech rozpoczęła się rywalizacja lodziarni na najbardziej oryginalne smaki

Wraz z latem we Włoszech rozpoczęła się rywalizacja lodziarni na najbardziej oryginalne smaki. Tegoroczne propozycje to lody o smaku szynki parmeńskiej albo tradycyjnych dodatków do makaronu: sosu pesto i sera owczego z pieprzem. Wcześniej królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.

Coraz częściej drobni producenci lodów łączą ich smaki z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Czas zdumienia tymi wyczynami już minął, a lody słone, nawiązujące do klasycznych dań włoskiej kuchni coraz lepiej są przyjmowane i wywołują entuzjazm koneserów. To kolejny etap eksperymentów po poprzednich sezonach, gdy królowały lody warzywne: selerowe, cebulowe, pomidorowe.

Smaki regionu

Cukiernicy z Ligurii wykorzystali skojarzenie, jakie natychmiast budzi ich region, czyli makaron z sosem pesto: z bazylii, serów parmezanu i pecorino, czosnku, orzeszków piniowych i oliwy. Właśnie ten smak, niekiedy w łagodnej wersji pojawia się na Riwierze w rejonie Genui. Również tam popularność zdobywa sorbet o smaku bazylii i cytryny.

W Kampanii na południu zimnym przysmakiem celebruje się jeden z największych specjałów tego regionu, czyli mozzarellę z mleka bawolic.

W Reggio Emilia w Emilii-Romanii na północy, w jednej z najbardziej "kreatywnych" lodziarni w całym kraju serwowane są lody nawiązujące do dwóch słynnych na całym świecie produktów tego regionu; szynki parmeńskiej i parmezanu.

W Lombardii do produkcji lodów wykorzystuje się dynię z Mantui, która znakomicie łączy się z likierem migdałowym amaretto.

Najbardziej "mediolańskim" daniem jest risotto z szafranem, podawane zazwyczaj w chłodniejszych porach roku. W tamtejszych lodziarniach smak ten połączono latem z klasycznym włoskim ciastem na Boże Narodzenie, panettone.

W Rzymie można zjeść lody o smaku tradycyjnego dania z makaronu ze stołecznego regionu Lacjum, czyli caccio e pepe - owczego sera pecorino z pieprzem.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane