• rozwiń
    • WIG20 2377.87 +0.80%
    • WIG30 2707.12 +0.68%
    • WIG 60289.51 +0.66%
    • sWIG80 10982.79 -0.24%
    • mWIG40 4095.41 +0.56%

Ostatnia aktualizacja: 2019-01-18 17:15

Dostosuj

Jak świeże jest świeże pieczywo?

Chleb po 10 złotych? Ekspert uspokaja Odtwórz: Chleb po 10 złotych? Ekspert uspokaja
Chleb po 10 złotych? Ekspert uspokaja "Źródło: tvn24bis"

Każdy bochenek chleba i każda bułka od teraz musi mieć we Włoszech etykietę z informacją o tym, czy jest całkiem świeża czy też została upieczona z mrożonego ciasta. W życie wchodzą tam przepisy, które mają położyć kres oszustwom w handlu.

Od lat włoskie organizacje konsumenckie i zrzeszenia producentów żywności alarmowały, że zwłaszcza w dużych sieciach supermarketów jako świeże pieczywo sprzedawane jest to rozmrażane lub pieczone z zamrożonego ciasta, niekiedy importowanego.

Nowe przepisy

Od czwartku na półkach z pieczywem w każdym włoskim sklepie muszą pojawić się informacje o jakości wypieków, a także wskazywać, które odmiany zakwalifikowane są jako te o przedłużonej trwałości.

"Chleb, który został poddany procesowi zamrożenia lub zawiera dodatki chemiczne i konserwanty nie będzie mógł być dłużej sprzedawany jako świeży i musi koniecznie mieć etykietkę z napisem: >>konserwowany<< albo o >>przedłużonej trwałości<<"- tak nowe przepisy wytłumaczył związek włoskich rolników Coldiretti.

Według nowego prawa mianem świeżego chleba można określać wyłącznie ten upieczony w wyniku ciągłego procesu, co znaczy, że od początku wyrabiania ciasta do sprzedaży nie może minąć więcej niż 72 godziny. Ponadto takie pieczywo nie może zawierać żadnych dodatków chemicznych czy konserwantów.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (9)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
zeropięcsetstodziewięćset
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
zdzichkom1
zakupiona bułka na drugi dzień nadaje sie do wyrzucenia
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
lastanetaarion
Dzięki, że mi przypomniałeś, że mam kupić bułki na pasztet :D. Polecam kupować z małych piekarni, gdzie bułki i ogólnie pieczywo nie wygląda jak z obrazka + popytanie klientów (najlepiej starszych, bo oni wiedzą jak smakuje prawdziwy chleb) - wtedy na pewno kupisz dobre ;).
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
MasterYoda najgorszy sort
A kiedy takie przepisy u nas?
  • 4
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane