• rozwiń

Ubój pod okiem kamer. Ukróci torturowanie zwierząt?

Ubój pod okiem kamer. Ukróci torturowanie zwierząt?
Foto: Shutterstock Foto: Francja. Komisja parlamentu za obowiązkowymi kamerami w ubojniach

"Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem" - powiedział Paul McCartney, który sam jest wegetarianinem. Ten pomysł może zostać wkrótce zrealizowany w nieco innej formie. Specjalna komisja francuskiego parlamentu, powołana po opublikowaniu nagrań wideo ze zwierzętami torturowanymi podczas uboju, przedstawiła 65 propozycji mających na celu zapobieżenie okrucieństwu wobec zwierząt rzeźnych.

Komisja zaleciła we wtorek zwiększoną kontrolę ubojni. W tym celu proponuje obowiązkową instalację kamer, które nagrywać będą przebieg całej operacji – od wprowadzenia zwierząt do ich uboju. Małe ubojnie mają otrzymać dotację na zakup kamer. Komisja zaleca również lepsze szkolenie pracowników rzeźni.

Deputowani uważają, że zatrudnić należy więcej weterynarzy i inspektorów m.in. rolnictwa, aby mogli oni być stale obecni w ubojniach zatrudniających ponad 50 pracowników.

Komisja wzywa do powołania „krajowego komitetu etyki uboju” oraz komitetów lokalnych przy każdej ubojni. W ich skład weszliby m.in. radni, właściciele rzeźni, weterynarze, przedstawiciele stowarzyszeń ochrony zwierząt i konsumentów.

Etyka uboju

Stowarzyszenie L214 opublikowało w początku roku nagrania wideo, na których widać agonię koni, krów, cieląt, świń, baranów i owiec w ubojni w Ales w departamencie Gard, na południu Francji. Ubojnia była zakwalifikowana jako „ekologiczna”. Stowarzyszenie dotarło następnie do czterech innych przypadków łamania przepisów i świadomego okrucieństwa we francuskich ubojniach. Kontrole przeprowadzone w kwietniu przez władze pokazały, że w większości ubojni dochodzi do poważnych uchybień.

Nie wiadomo, jakie będą następstwa wtorkowego raportu komisji, która część swych propozycji pragnie podeprzeć ustawami. Minister rolnictwa Stephane Le Foll powiedział już w wywiadzie radiowym, że jest przeciwny umieszczaniu kamer w ubojniach. Protestują przeciw temu zarówno pracownicy, jak i właściciele tych zakładów.

We Francji od lat spada spożycie wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy jagnięciny. Chociaż pewną rolę odgrywają w tym czynniki zdrowotne (rakotwórczość mięsa wg. części badań), to prawie połowa ankietowanych Francuzów jako przyczynę wymienia wysoką cenę mięsa.

"Dwie prawdy" o torturach CIA i uboju rytualnym:

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (7)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
SynAlzheimera
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Zenefir
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
SynAlzheimera
Gorzkie ?? chemia zrobi że będzie słodkie i pyszne ! wiesz że kiedyś mówili że śmierć na gilotynie była humanitarna oczywiście mówili to tylko ci co nie byli ścinani :) osobiście uważam że śmierć to śmierć i poco się oszukiwać !
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
MasterYoda najgorszy sort
Proponuję jeszcze zakazać "pompowania" mięsa jakąś cieczą bo wrzucone na patelnię oddaje ów płyn, zaczyna się pienić i gotować zamiast smażyć i kuli się o połowę.
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane