• rozwiń
    • WIG20 2214.36 +1.07%
    • WIG30 2550.54 +1.06%
    • WIG 57264.89 +0.87%
    • sWIG80 11493.78 +0.17%
    • mWIG40 3957.52 +0.42%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Więcej wegetarian, to mniej CO2. Będzie podatek od mięsa?

Więcej wegetarian, to mniej CO2. Będzie podatek od mięsa?
Foto: Shutterstock Foto: Produkcja wołowina negatywnie wpływa na klimat - ogłosiła Rada Etyki Danii

Więcej wegetarian to czystsze środowisko i mniejsze emisje dwutlenku węgla. Dlatego duński rząd rozważa wprowadzenie podatku od czerwonego mięsa. Kolejnym krokiem może być nałożenie takich obciążeń na wszelkie rodzaje mięsa. Podobne postulaty pojawiły się już wcześniej w Wielkiej Brytanii.

Duńska Rada Etyki zaproponowała, aby na początku wprowadzić podatek od wołowiny, a w przyszłości rozszerzyć go na wszystkie rodzaje czerwonego mięsa. Według niej w dłuższej perspektywie podatek powinien mieć też zastosowanie do wszystkich produktów żywnościowych, w zależności od tego, jaki mają one wpływ na klimat - pisze "The Independent". Ma to pomóc w walce z negatywnymi skutkami zmiany klimatu.

Coraz cieplej

Rada przegłosowała podatek zdecydowaną większością głosów, a wniosek zostanie przedstawiony do rozpatrzenia rządowi.

Jak tłumaczy Rada Etyki, produkcja wołowiny przyspiesza globalne ocieplenie. Według niej hodowla krów odpowiada za wytwarzanie ok. 10 proc. gazów cieplarnianych, a cała branża spożywcza za 19-29 proc. gazów.

"Duńczycy są moralnie zobligowani do zmiany swoich nawyków żywieniowych" - poinformowała Rada w komunikacie prasowym, dodając, że dieta bez wołowiny nadal może być pożywna i zdrowa.

Rada zwróciła również uwagę, że Dania musi wywiązywać się z paryskich zobowiązań, które mają na celu utrzymanie globalnego wzrostu temperatury poniżej 2 stopni Celsjusza.

Zamiast mięsa - tofu

W listopadzie 2015 r. Chatham House, międzynarodowy think tank zlokalizowany w Londynie, zalecił podobne wytyczne dla Wielkiej Brytanii. Naukowcy stwierdzili, że wpływy z podatku od mięsa mogą być wykorzystywane na dotowanie zdrowszych alternatyw, które są mniej szkodliwe dla środowiska, takich jak owoce, warzywa i tofu. I tak, "podatek węglowy" wynoszący od 1,76 funta za kilogram wołowiny może zmniejszyć zużycie energii o 14 procent - podaje "The Telegraph".

To kolejny cios dla miłośników wołowiny. W październiku ub. roku Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Leonardo di Caprio w ONZ o zmianach klimatu:

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (15)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Tschochke_schmear
Przyrost naturalny może się przyczyniać do wzrostu emisji CO2. Czemu by nie wprowadzić podatku od reprodukcji i zastąpić ludzi robotami i komputerami? Uwolnić Ziemię od ludzkości!!!
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Piotru70
Buahahaha, jakie złodziejstwo... Nie wiem kto wierzy w ten kit że to ma na celu przejście na wegetarianizm. Przecież każdy rozsądny człowiek wie, że ten kto je mięso jeść będzie, a podatek to jedynie haracz aby rząd mógł dalej bawić się we włodarzy.
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Bolge
Nie musisz akurat "wsuwać" krowy. Ja jestem semi wegetarian, czyli jem wszystko co fruwa i pływa.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Aleksx
Co tam ponad 1 mln lat ewolucji człowieka nad jego uniwersalnością. My przecież jesteśmy mądrzejsi i po kilkudziesięciu latach wiemy lepiej co jest lepsze.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
riload
Więcej wegetarian to mniej zieleni. Mniej zieleni to więcej CO2.
A tak poza tym, to moje jedzenie załatwia się na wasze, wegetarianie :P
  • 2
  • 3
  • zgłoś naruszenie
zamknij
peace_and_love
  • 2
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane