• rozwiń
    • WIG20 2254.88 -0.03%
    • WIG30 2552.49 +0.03%
    • WIG 59250.83 +0.10%
    • sWIG80 11571.51 +0.23%
    • mWIG40 3772.81 +0.36%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 09:20

Dostosuj

Cukier coraz droższy. Nawet o 20 procent

Podwyżki cen w sklepach. Więcej zapłacimy za cukier, owoce i warzywa Odtwórz: Podwyżki cen w sklepach. Więcej zapłacimy za cukier, owoce i warzywa
Podwyżki cen w sklepach. Więcej zapłacimy za cukier, owoce i warzywa "Źródło: TVN24 BiS"

Wysokie ceny cukru na rynkach światowych, ale także w kraju poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego. W 2016 roku przychody ze sprzedaży cukru wyniosły 5,5 miliardów złotych wobec 4,8 miliardów złotych w 2015 roku - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Zysk netto branży za ubiegły rok wyniósł 955 mln zł, wobec 280 mln zł przed rokiem.

Tani surowiec

Według eksperta Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Piotra Szajnera, duży wpływ na poprawę zysku koncernów miały także niskie ceny skupu buraków cukrowych. Według danych GUS, średnia cena skupu wyniosła 116,6 zł/tonę i była o 2,4 proc. niższa niż przed rokiem.

Relatywnie drogi jest cukier na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,61 zł/kg i była taka sama jak przed miesiącem, ale o 16 proc. wyższa niż przed rokiem.

Za cukier paczkowany w lutym trzeba było zapłacić średnio 2,74 zł/kg tj. o ponad 10 proc. więcej niż przed rokiem. W handlu detalicznym cukier średnio kosztował 3,18 zł/kg czyli o ponad 23 proc. więcej niż rok wcześniej.

Drogi cukier

Według portalu dla handlu.pl, w kwietniu konsumenci za cukier paczkowany kupowany w sieciach handlowych płacili od 2,89 do 4,45 zł za kg, średnio jego cena wyniosła 3,14 zł/kg.

W pierwszych miesiącach tego roku światowe ceny kształtowały się na poziomie 550 dolarów za tonę, a cukru surowego - 450 dol/tonę. Analitycy przewidują, że relatywnie wysokie ceny cukru na świecie będą utrzymywały się do końca 2017 r.

Od października br. zniesione zostanie limitowanie produkcji cukru w Unii Europejskiej. W związku z tym rolnicy zwiększyli uprawę buraków cukrowych, w tym roku powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim.

- Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru. Jeżeli średni plon wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton - zaznacza Szajner.

Produkcja cukru w Polsce będzie większa od zapotrzebowania krajowego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka może być przeznaczona na eksport.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane