• rozwiń
    • WIG20 2159.70 +0.30%
    • WIG30 2486.65 +0.26%
    • WIG 56680.96 +0.35%
    • sWIG80 12742.62 +0.32%
    • mWIG40 4199.28 +0.18%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 10:35

Dostosuj

Mięso pod lupą. Niedozwolone dodatki znaleziono w kiełbasie

Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru Odtwórz: Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru
Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru "Źródło: tvn24bis.pl"

Prawie jedna czwarta skontrolowanych przez Inspekcję Handlową partii surowego mięsa i wyrobów z niego wzbudziła zastrzeżenia. Najczęściej chodziło o błędne oznakowanie, ale znaleziono też np. wieprzowinę w tatarze wołowym i niedozwolone dodatki w surowej kiełbasie.

Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa praz wyrobów takich jak biała kiełbasa, tatar czy metka, w 168 sklepach i hurtowniach w całej Polsce. Zakwestionowano produkty w 70 miejscach, zastrzeżenia wzbudziło 218 na skontrolowanych 962 partii mięsa, czyli prawie 23 proc. Najczęściej znajdowanym uchybieniem było błędne oznakowanie.

W wielu przypadkach w żywności znaleziono składniki, których nie powinna zawierać. Zdarzało się m.in., że skontrolowane mięso wieprzowe garmażeryjne zawierało 60 proc. indyka, a tatar lub hamburger wołowy – wieprzowinę. W innych przypadkach substancje dodatkowe: E-621 czyli wzmacniacz smaku, oraz E-551 i E-535 - substancje przeciwzbrylające - znaleziono w białej kiełbasie, która, zgodnie z przepisami, nie może zawierać takich dodatków.

Świeże mięso

UOKiK przypomniał, że zgodnie z przepisami nazwa "świeże mięso" odnosi się do mięsa, które nie zostało poddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem czy mrożeniem. Nie może ono zawierać przypraw ani substancji dodatkowych. Natomiast "surowe wyroby mięsne" oznaczają mięso, do którego producent dodał środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, mogły one zostać poddane pewnym procesom, ale nie takim jak gotowanie czy parzenie.

Skutkami kontroli są 33 decyzje Inspekcji Handlowej o zafałszowaniu lub niewłaściwej jakości oraz pięć o wycofaniu przeterminowanego mięsa. Łączne kary to prawie 30 tys. zł.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (7)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Maciekybe7
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
oczywistość
Kpina i fikcja zarazem. 909 zł na łeb, co to za kara dla producenta? Przecież to nie równoważy wydatków na kontrolę, pensji, dojazdów, sprzętu, etc... ktoś się z kimś na łby pozamieniał.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
pagecold
Proszę o ujawnienie, które konkretnie zakłady mięsne robią takie prze kręty. Kara jest raczej symboliczna. Konsumenci powinni wiedzieć, których wyrobów powinni unikać, a tak praca inspektorow staje się bezcelowa. Nie rozumiem tego.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
cali11
100% mięsa w marketach i sklepach jest z "dopalaczami" dla wyglądu. Jedyne zdrowe mięso jest to jak sobie sam wychowasz zabijesz i zjesz.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane