• rozwiń
    • WIG20 2159.91 +1.74%
    • WIG30 2443.18 +1.81%
    • WIG 56895.37 +1.54%
    • sWIG80 11446.40 +0.22%
    • mWIG40 3629.46 +1.17%

Ostatnia aktualizacja: 2019-10-11 17:15

Dostosuj

Alarmujące wyniki kontroli sklepów mięsnych. Ponad połowa z nieprawidłowościami

Alarmujące wyniki kontroli sklepów mięsnych. Ponad połowa z nieprawidłowościami
Foto: Shutterstock Foto: UOKiK: 50 proc. nieprawidłowości w sklepach sprzedających produkty mięsne

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających produkty mięsne - poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania.

Jak czytamy w komunikacie nadesłanym z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kontrola Inspekcji Handlowej, która odbyła się w I kwartale 2016 r., dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem bądź w opakowaniach (np. mięso mielone, surowa biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety). Inspektorzy zbadali ich jakość i sprawdzili, czy przedsiębiorcy (hurtownicy oraz właściciele sklepów) przestrzegają zasad oznakowania tych produktów.

Szereg kontroli

Inspekcja skontrolowała 165 sklepów i hurtowni działających na terenie Polski, łącznie sprawdziła 1279 partii produktów. W 83 placówkach stwierdzono nieprawidłowości, kwestionując 516 partii produktów.

UOKiK poinformował, że w wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych nałożone zostały mandaty i kary pieniężne o łącznej wartości 82,6 tys. zł, a w 61 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego.

Produkty poddane kontroli zostały wybrane na podstawie skarg otrzymanych przez Inspektoraty Wojewódzkie oraz ze względu na zbyt niską cenę w stosunku do jakości sugerowanej nazwą (np. kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dziczyzny w wyjątkowo niskiej dla tego rodzaju wyrobów cenie).

Nieprawidłowości

Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych, a najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.

Inspekcja Handlowa zakwestionowała m.in. zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu, obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane, a także brak informacji o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. Ponadto w wielu przypadkach brakowało informacji – np. o substancjach powodujących alergię, dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta. Podawano też nieprawidłowe nazwy wyrobów.

Zobacz: Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru (Film z 18.10.2016)

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (9)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Roma Puszkin
Nie jem mięsa od 20 lat,z szacunku dla zwierząt,i naiwnie marzę,że kiedyś ludzie zaczną szanować zwierzęta na równi...z sobą,nie liczę,że przestaną jeść mięso,ale chciałabym,żeby te zwierzęta przed śmiercią miały dobre życie w godnych warunkach.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
johnny75
Jemy TRUCIZNĘ!Mnóstwo konserwantów ,soli ,chemii...Znam faceta który pracuje w masarni i zarzeka się że nigdy żadnej wędliny nie kupi...Nie ma nad tym żadnej kontroli i truje się Polaków.To samo z pieczywem.A potem zachorowalność na raka rośnie.Ciekawe dlaczego?
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
MarYanow
  • 0
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
gorpikawar
Ten artykuł nic nowego nie wnosi. Ja chcę wiedzieć kto, gdzie, jak, co. Powinny być podawane wyniki badań z listą sklepów, wytwórców, hurtowni, etc. To, że mnie w koninę robią, to ja wiem.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
faceroll
Rolnicy to nie organizacje charytatywne, robią to głównie dla zysku, a że i tak zazwyczaj prowadzą dosyć niski poziom życia to raczej nie będzie się zbytnio przejmował.
  • 1
  • 3
  • zgłoś naruszenie
zamknij
pavster
Co ty bredzisz gościu? Tu nie o rolników chodzi tylko o przetworcow i producentów wędlin.
  • 3
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
panpiotruncio
niski poziom życia?, którzy tak żyją, pewnie ci co mają po paręset ha i tysiące sztuk trzody, nie wypisuj głupot
  • 3
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane