• rozwiń
    • WIG20 2179.53 -0.69%
    • WIG30 2471.15 -0.76%
    • WIG 57618.54 -0.70%
    • sWIG80 11589.08 -0.33%
    • mWIG40 3715.08 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Domowe, tradycyjne, naturalne? Tak się reklamują, a co trzeci produkt taki nie jest

Domowe, tradycyjne, naturalne? Tak się reklamują, a co trzeci produkt taki nie jest
Foto: tvn24.pl/ ansa Foto: Inspektorzy stwierdzili, że do produkcji użyto licznych substancji dodatkowych

Inspekcja Handlowa zakwestionowała jedną trzecią towarów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne itp. W 160 różnego rodzaju sklepach inspektorzy Inspekcji Handlowej skontrolowali 966 partii produktów.

Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzali jakość i oznakowanie produktów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne, bez konserwantów, wolne od GMO i im podobne. Kontrole prowadzone były od czerwca do września w całej Polsce, na zlecenie UOKiK.

Inspekcja Handlowa brała pod uwagę wykaz składników, rodzaj produktu, sposób rozmieszczenia i wyeksponowania obowiązkowych i dobrowolnych informacji na etykiecie lub w miejscu sprzedaży, a także szatę graficzną opakowania.  Zakwestionowano co trzecią (300 partii – 31 proc.).

"Zakazane jest wprowadzanie konsumentów w błąd – np. sugerowanie, że kupują produkt bez konserwantów, gdy w rzeczywistości je zawiera" - napisał UOKiK w komunikacie przesłanym do redakcji.

Wyniki kontroli

Ze względu na wprowadzające w błąd oznakowanie zakwestionowano 233 partie. Inspektorzy stwierdzili, że do produkcji użyto licznych substancji dodatkowych (tj. dozwolonych dodatków do żywności oznaczonych symbolem E, takich jak wzmacniacze smaku, stabilizatory, przeciwutleniacze, które nie są stosowane w produkcji domowej i tradycyjnej).

Przykładowo wędzonka swojska zawierała dodatek błonnika bambusowego, białka sojowego, substancji zagęszczającej E-407, skrobi modyfikowanej, białka zwierzęcego, maltodekstrynę, stabilizatorów E-450, E-451, E-262, przeciwutleniaczy E-316 i E-315.

A jeden żurów domowych powstawał na bazie koncentratu naturalnego. Producent twierdził, że powstawał on według staropolskiej receptury, która "pamięta dębowe stoły dworów i strzech". Nowy, zdrowy produkt w starym stylu zawierał substancja konserwująca E-211 (benzoesan sodu).

Maślanka naturalna, która miała być produktem naturalnym w wykazie składników zawierała substancje zagęszczające, w tym żelatynę wieprzową.

Smalec domowy, który reklamował się opisem "spróbuj prawdziwego, domowego smalca z najlepszym mięsem, przygotowanego według znakomitego polskiego przepisu" został wyprodukowany m.in. przy użyciu: białka sojowego, aromatów, wzmacniacza smaku E-621 (glutaminianu monosodowego), stabilizatorów E-450, E-451 i E- 452 (di-, tri- i polifosforanów).

Za wprowadzenie produktów o niewłaściwej jakości lub zafałszowanych Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 11 decyzji z karami o łącznej wysokości 6,1 tys. zł. Nałożyli 10 mandatów karnych za sprzedawanie produktów przeterminowanych na kwotę 1,6 tys zł. Przekazali 135 zawiadomień do innych instytucji: Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz do Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (4)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
dadus8
cyt. "11 decyzji z karami o łącznej wysokości 6,1 tys. zł.
10 mandatów karnych na kwotę 1,6 tys zł"
- BRAWO! takie srogie kary, po 550 i po 160 zł. to SZOK!!!
Niech trują dalej.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
denm
Widać producenci liczą na to, że Polacy nie czytają - nie tylko etykiet, ale ogólnie czegokolwiek. I najwyraźniej mają rację, skoro i tak jest zbyt na takie ich "tradycyjne" produkty!
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane