• rozwiń
    • WIG20 2358.76 -0.57%
    • WIG30 2707.91 -0.52%
    • WIG 60680.62 -0.46%
    • sWIG80 11980.99 -0.07%
    • mWIG40 4175.74 -0.18%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Kiełbasa i mięso z łopatki wycofane. Wykryto salmonellę

Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK Odtwórz: Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK
Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK "Źródło: TVN24 BiS"

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonelli w kiełbasie oraz mięsie z łopatki. Żywność została wyprodukowana w zakładach Kier.

Salmonellę wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Jak możemy przeczytać na stronie GIS, Główny Lekarz Weterynarii poinformował "o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu".

Trzy wycofane z obrotu produkty powstały w zakładach mięsnym Kier w Jastrzębiu Pomorskim. 

Szczegóły produktów:

1. Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP.

Numer partii: 72.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 03.04.2019 r.

2. Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej.

Numer partii: 72.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 24.03.2019 r.

3. Kiełbasa surowa metka łososiowa.

Numer partii: 72.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.

W komunikacie GIS napisano również, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał produkcji w wyżej wymienionym zakładzie surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w zakładzie do czasu wyeliminowania zagrożenia.

Firma Kier w oświadczeniu na swojej stronie internetowej "przeprasza za zaistniałe niedogodności". Dodaje również, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. "Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu" - czytamy.




Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (3)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
PrawdaMiedzyOczy
Twierdzę, że w Polsce najgorsze mięso w Europie północnej Polska żywność, to była 30 lat temu. Teraz odpady z EU, podroby, syrop glukozowy, konserwanty, 60% kiełbasy w kiełbasie. Najgorszy syf tu jest.
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
nowy68
Zdrowa polska zywnosc ?
  • 4
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane