• rozwiń
    • WIG20 2158.94 -0.47%
    • WIG30 2459.33 -0.39%
    • WIG 57502.14 -0.29%
    • sWIG80 11763.70 +0.51%
    • mWIG40 3786.21 +0.05%

Ostatnia aktualizacja: 2019-11-29 17:15

Dostosuj

Polski wynalazek odmienił wieprzowinę. Właśnie wchodzi na rynek

Polski wynalazek odmienił wieprzowinę. Właśnie wchodzi na rynek
Foto: Shutterstock Foto: Polski wynalazek odmieni rynek wieprzowiny?

Mięso produkowane w technologii autorstwa naukowców znad Wisły jest nietuczące, zdrowe dla serca i niewywołujące alergii – pisze wtorkowy "Puls Biznesu".

Polski eksport spożywczy od lat bije kolejne rekordy. W dużej mierze sprzedajemy jednak mało przetworzone towary.

Przełom?

Technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej, opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, ma szansę to zmienić. Zdobyła już liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.

- Opracowane przez nas technologie sprawiają, że mięso i wyroby są o 40 proc. mniej kaloryczne, mają o połowę mniej soli, zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nasyconych - mówi prof. Agnieszka Wierzbicka, współkierująca projektem Biożywność, w ramach którego opracowano i wdrożono mięsną technologię.

Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Naukowcy chcą nieodpłatnie udostępniać technologię rolnikom i zakładom przetwórczym, aby ułatwić szerokie wdrożenie w przemyśle mięsnym.

Jak obliczyła SGGW, hodowla w innowacyjnej technologii jest 5-10 proc. droższa niż tradycyjna.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (9)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Brain Scientist
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
dedi1972
20 lat temu oferowałem wieprzowinę prosto z linii produkcyjnej, czyt. chlewni. Każdy odbiorca mógł sam osobiście wskazać sztukę którą chce zjeść, obserwować osobiście cały proces produkcji oraz cieszyć się nabył świeżutki towar i zapłacił 3/4 tego co z rzeźni i połowę tego co w sklepie :)
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
kk17
wolałabym sobie zjeść prawdziwą wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę - niestety ceny porażają i trzeba się zadowolić szprycowanymi wodą kawałkami lichego mięsa.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
zdelegalizować myślistwo
@kk17: jakie ceny porażają skoro mięso jest dotowane i nie ma ceny rynkowej ? ceny mięsa są sztucznie zaniżone w stosunku do cen warzyw, przez to ludzie jedzą więcej szkodliwego dla zdrowia pożywienia
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
lastanetaarion
Technologia byłaby innowacyjna, gdyby była tańsza i zdrowsza, a nie tylko zdrowsza. Tak to tylko postęp technologiczny mający na celu zmniejszenie ilości niekorzystnych czynników w produkcie.
Ale i tak należą się gratulacje.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane