• rozwiń

"Nowa forma oszustwa". Policja ostrzega

Eksperci przestrzegają przed oszustami internetowymi Odtwórz: Eksperci przestrzegają przed oszustami internetowymi
Eksperci przestrzegają przed oszustami internetowymi "Źródło: TVN24 BiS"

Policja ostrzega przed oszustwami na tak zwanego Blika. Ofiarą przestępców padła mieszkanka Lubina na Dolnym Śląsku, która straciła 400 złotych.

Jak poinformowano w komunikacie, lubińscy policjanci otrzymali zgłoszenie od mieszkanki miasta, że nieznany sprawca pokonał zabezpieczenia na profilu społecznościowym. Następnie za pomocą komunikatora, podszywając się pod koleżankę pokrzywdzonej, poprosił kobietę o podanie hasła Blik.

Oszust chciał uzyskać pożyczkę w kwocie 400 złotych. "Po otrzymaniu hasła do aplikacji przestępca zapłacił za swoje zakupy pieniędzmi z konta pokrzywdzonej kobiety" - czytamy.

W ten sposób mieszkanka Lubina straciła 400 złotych.

Oszustwo na Blika

Funkcjonariusze wskazali, że "metoda na tzw. Blika to nowa forma oszustwa, którą posługują się przestępcy wyłudzający pieniądze".

"Kradną w internecie 'tożsamość osoby'. Następnie podszywają się pod nią i wykorzystując zaufanie, proszą jej znajomych o podanie hasła Blik. Oszuści najczęściej dodają, że właśnie stoją przy kasie i chcą zapłacić za zakupy, ale ich karta płatnicza akurat w tym dniu straciła ważność lub proszą o szybką pożyczkę na zakupy przez internet, obiecując zwrot środków finansowych następnego dnia" - wyjaśniono.

Policjanci zaapelowali o ostrożne korzystanie z urządzeń z dostępem do internetu, "gdyż tylko czujność i rozwaga mogą zapobiec oszustwu". "Należy pamiętać o pilnowaniu haseł dostępowych, o wylogowywaniu się z aplikacji za każdym razem po zakończeniu ich użytkowania czy o nieotwieraniu maili od nieznanych nadawców" - dodali funkcjonariusze.

Jednocześnie przypomnieli również, że oszuści często podszywają się pod witryny banków lub popularnych portali aukcyjnych i społecznościowych. Należy pamiętać, aby nie wpisywać, w przypadku wystąpienia wątpliwości, swojego loginu oraz hasła.




Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane