• rozwiń
    • WIG20 2188.20 +0.70%
    • WIG30 2521.46 +0.73%
    • WIG 56753.79 +0.71%
    • sWIG80 11547.10 +0.62%
    • mWIG40 3939.78 +0.74%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

"Zjeść dobrze i tłusto". Krupniok śląski na unijnym piedestale

Krupniok śląski chroniony w UE Odtwórz: Krupniok śląski chroniony w UE
Foto: Shutterstock | Video: tvn24 Foto: Kolejny produkt z Polski znalazł się pod unijną ochroną | Video: Krupniok śląski chroniony w UE

Krupniok śląski pod unijną ochroną. Dołączył tym samym do oscypka, rogala świętomarcińskiego, truskawki kaszubskiej. Polska lista produktów regionalnych, chronionych prawem unijnym, liczy już 38 pozycji.

- Pracowaliśmy nad tym końcowym efektem od 2011 roku. To sukces przede wszystkim naszych producentów, którzy już od wielu lat wytwarzają ten niepowtarzalny, regionalny produkt - mówi w rozmowie z TVN24 Agnieszka Kotwa z Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

Krupnioki stały się też bardzo popularne za sprawą górniczej braci. Górnik musiał „zjeść dobrze i tłusto, by mieć siłę do ciężkiej pracy”.

Chroniona nazwa

Swoją decyzję Unia Europejska 21 czerwca. To właśnie wtedy opublikowano rozporządzenie w Dzienniku Urzędowym UE, przyznające "krupniokom śląskim" chronioną nazwę.

- Produkt znalazł się na zaszczytnej liście produktów chronionych w UE, prawnie chroniona jest nazwa i technologia tworzenia - wyjaśnia Kotwa. - Certyfikat oznacza to, że jest produktem wyjątkowym i ochroni nas przed podróbkami - wtóruje Mariusz Strzelecki, dyrektor Zakładów Mięsnych JANO A. Serwatka.

Krupniok to wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych, tłuszczu. Jak wskazuje Strzelecki, "krupniok już w XVII w. przyszedł na Śląsk, a od kaszanki "różni się rodzajem użytej kaszy". - Głównym jego składnikiem jest kasza, podroby, cebula i przyprawy. Produkcja jest u nas rzemieślnicza, którą kultywujemy od lat. Co go wyróżnia, to smak kaszy która jest gotowana na bazie bulionu - wyjaśnia.

Z tej informacji cieszą się również restauratorzy. - Jest to taki już iście nasz produkt regionalny, który mam nadzieję ściągnie potencjalnych gości z całej Polski do naszego regionu - mówi w rozmowie z TVN24 Danuta Rębacz z restauracji Łania w Chorzowie.

Produkt regionalny

To zresztą nie pierwszy regionalny produkt, który znalazł się na unijnej liście z województwa śląskiego. Krupniok dołączył m.in. do kołocza śląskiego, bryndzy podhalańskiej, jagnięciny podhalańskiej.

Ogólnie w unijnym rejestrze widnieje 38 polskich produktów.

I to nie koniec. Agnieszka Kotwa z Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego już zapowiada walkę o ochronę kolejnego produktu. - To żymloki śląskie: inaczej bułczanka, dla mnie to forma pasztetowej, bardzo charakterystyczna wędlina na Śląsku - mówi.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane