• rozwiń
    • WIG20 2179.53 -0.69%
    • WIG30 2471.15 -0.76%
    • WIG 57618.54 -0.70%
    • sWIG80 11589.08 -0.33%
    • mWIG40 3715.08 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Temat: Gospodarka

35 lat temu wprowadzono kartki na mięso

35 lat temu wprowadzono kartki na mięso
Foto: Archiwum IPN Foto: Reglamentacja trwała osiem lat. W sklepach brakowało podstawowych towarów.

Kartki na mięso wprowadzono dokładnie 35 lat temu. Reglamentacja trwała przez 8 lat.

28 lutego obchodzimy 35. rocznicę wprowadzenia kartek na mięso i wędliny. Reglamentacja, czyli ograniczenie obrotu mięsem, precyzyjnie określała to, kto i jaką ilość towaru może kupić. Po talonach na mięso pojawiły się też kartki na czekoladę, alkohol i benzynę.



Reglamentacja trwała osiem lat. W sklepach brakowało podstawowych towarów. Dlatego władze wprowadziły kartki na mięso i wędliny, aby rozwiązać problem niedoborów. Jednak rynek zareagował wbrew oczekiwaniom rządu. Zamiast "równego podziału dóbr w społeczeństwie" pojawił się nielegalny obrót mięsem i samymi kartkami. Te ostatnie wymieniano np. na benzynę, alkohol czy obuwie.

System kartkowy

Największe przydziały przysługiwały górnikom, którzy mogli kupić nawet 7 kg mięsa na miesiąc. To dwa razy więcej niż zwykli robotnicy i aż trzy razy więcej niż rolnicy i młodzież. Wyroby mięsne, które można było nabyć po ustalonych urzędowo cenach, nie zawsze były dostępne od ręki. Pojawiały się w sklepach głównie przed świętami. Na co dzień można było je dostać dopiero po odstaniu kilku godzin w kolejce. Zwykle było to 6-8 godzin.

Nic więc dziwnego organizowano komitety kolejowe, czy zapisy na listę. Pojawił się też nowy zawód "stacz kolejkowy", który za odpowiednią opłatą całymi dniami stał w kolejce i kupował trudno dostępne towary dla innych.

Świadomość, że szynka jest obok papieru toaletowego jednym z najbardziej luksusowych i pożądanych towarów zwiększała społeczny poziom frustracji. Szczególnie, że wielogodzinne stanie w kolejce wcale nie gwarantowało, że wyjdziemy ze sklepu z kawałkiem mięsa. Tuż przed ladą mogło go dla nas zabraknąć i jedynym efektem oczekiwania było oglądanie pustych haków i ekspedientek z bliska.

Duża zmiana

Reglamentację ostatecznie zniesiono dopiero w lipcu 1989 roku. Wycofał ja rząd Mieczysława Rakowskiego. Współcześnie system kartkowy obowiązuje jeszcze na Kubie i w Korei Północnej.

Obecnie mięso i wędliny są ogólnodostępnym towarem. Możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym czy mięsnym. Nie ma kolejek, jest za to ogromny wybór. Statystycznie każdy mieszkaniec Polski zjada w ciągu roku około 70 kg mięsa. W czasach PRL-u jedliśmy 20-40 kg mięsa mniej.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (3)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
ignismarek
Nie spodziewałem się manipulacji na tym portalu. Kartki na mięso władza wprowadziła na żądanie klasy robotniczej (Solidarność) w zawartych porozumieniach gdańskich. Funkcjonowało wtedy w walce z ustrojem komunistycznym hasło o jednakowych żołądkach.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Andrzej Maliniak
Świnki przy korycie jedzą coraz więcej, plepsom rzucili 500+ za które sami zaplacimy. Kwestia czasu jak kartki wrócą a mięso to u rydzyka i w PIS-ie będzie dostepne.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane