• rozwiń
    • WIG20 2148.53 -0.53%
    • WIG30 2431.70 -0.47%
    • WIG 56647.08 -0.44%
    • sWIG80 11477.60 +0.27%
    • mWIG40 3613.37 -0.44%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Jajka z Polski skażone salmonellą. Lekarz tłumaczy, czym grozi ich zjedzenie

Skażone jajka z Polski w UE Odtwórz: Skażone jajka z Polski w UE
Foto: Shutterstock | Video: tvn24 Foto: Skażone jajka nie trafiły do polskich konsumentów | Video: Skażone jajka z Polski w UE

Zatrucie pokarmowe, a nawet sepsa - to możliwe konsekwencje zjedzenia jajek skażonych salmonellą. Dotyczy to produktów, które nie są podawane obróbce termicznej jak choćby kremy, czy majonezy. Dr Paweł Grzesiowski uspokaja jednak wszystkich tych, którzy jedzą jajka gotowane lub jajecznice. - Salmonella ginie w temperaturze 60 st. w ciągu minuty - podkreśla lekarz.

O wykryciu śladów salmonelli w pochodzących z Polski jajach i produktach je zawierających poinformowała holenderska agencja ds. kontroli, jakości żywności. Jajka mogły trafić do krajów skandynawskich, Wielkiej Brytanii, a także na rynek belgijski i w Luksemburgu.

I choć dr Paweł Grzesiowski podkreśla, że "to są tylko ostrzeżenia i nie doszło do zachorowania", to jednocześnie zwraca uwagę na możliwe konsekwencje zjedzenia skażonych jajek.

- Gdybyśmy zjedli skażone jajko i mieli jeszcze trochę pecha, to możemy zachorować na ciężką chorobę jelitową tzw. salmonellozę. Bardziej pechowe osoby mogą zapaść na ciężką postać tej choroby, która przebiega zakażeniem krwi, nazywamy to sepsą i to może skończyć się tragicznie - wylicza lekarz. - Nie jest to rzecz błaha i nie jest to rzecz nieważna z punktu widzenia zdrowia każdego człowieka - wskazuje.

Jakie produkty

Gość TVN24 podkreśla, że ryzyko zachorowania dotyczy produktów, które nie są poddawane obróbce termicznej.

- Salmonella gisnie w temperaturze 60 st. w ciągu minuty, a więc zwykłe gotowanie jajka, czyli jedzenie jajka na miękko, czy w postaci jajecznicy, jest bezpieczne. Natomiast do wielu potraw używamy jaj surowych i to jest największe niebezpieczeństwo - mówi.

Mogą to być różnego rodzaju kremy, majonezy. - To może spowodować, że końcowy produkt jest zakażony salmonellą - mówi dr Grzesiowski.

Flora naturalna

Nie jesteśmy jednak w stanie tego rozpoznać. - Jako konsument potrawy nie jesteśmy w żaden sposób rozpoznać, że mogło być to jajo zakażone, czy skażone - wskazuje lekarz.

Dzieje się tak z kilku powodów. - Po pierwsze jajka są skażone na zewnątrz, dlatego że salmonella nie bierze się znikąd. Ona się bierze z przewodu pokarmowego kur. Podczas znoszenia jaj kura, jeżeli jest nosicielką salmonelli, to bakterie znajdują się na skorupie. Jeżeli choroba stada jest poważniejsza, to wówczas jajko może zawierać salmonellę wewnątrz - wyjaśnia Grzesiowski.

Jednocześnie zwraca uwagę, że "mnóstwo produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego jest skażonych salmonellą, ponieważ jest to bakteria, która żyje u bardzo wielu zwierząt jako flora naturalna". - Od czasu do czasu wybuchają z tego powodu problemy, ponieważ nie zawsze udaje się utrzymać tę salmonellę pod kontrolą - dodaje.

- Jeżeli na danej fermie dojdzie do nieprawidłowego, czy nadmiernego rozrostu tej bakterii to pojawia się ona wówczas na produktach żywnościowych - wskazuje dr Grzesiowski.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (3)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
zalamander
Dla porządku należałoby dodać, że to były jaja z Polski produkowane w Wielkopolsce przez koncern francuski LDC i dlatego znalazły się w tak wielu krajach.
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
lawnikv2ka
..jak można było dopuścić wysyłkę tych jaj na sprzedaż, kompletna ignorancja obowiązków sanitarnych, tych odpowiedzialnych ludzi za taką sytuacje powinno się spacyfikować do zera egzystencji-worki pokutne im założyć na cale zycie
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane