• rozwiń
    • WIG20 2360.17 -0.76%
    • WIG30 2710.52 -0.68%
    • WIG 60743.79 -0.69%
    • sWIG80 12101.80 -0.15%
    • mWIG40 4185.43 -0.50%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 14:26

Dostosuj

Kolejna partia jaj z salmonellą. Ostrzeżenie

Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK Odtwórz: Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK
Podwójne standardy żywności. Rozmowa z prezem UOKiK "Źródło: TVN24 BiS"

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że w kolejnej próbce jaj "zdrovo Rodzinkovo" stwierdzono obecność pałeczek Salmonella enteritidis na powierzchni skorupek. Zakwestionowana partia jest wycofywana z obrotu.

Chodzi o jaja "zdrovo Rodzinkovo" 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328 K2; kraj pochodzenia – Polska. Numer partii to data wraz z kodem znajdującym się obok oznacza numer partii produkcyjnej – 31-03 PWK93K2 A.

Poprzednia partia wycofana z obrotu miała kod na skorupce: 3PL30051328K3.

Producentem jaj są Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, a dystrybutorem Jeronimo Martins Polska, właściciel m.in. Biedronek. Firma poinformowała, że kwestionowana partia produktu trafiła do centrum dystrybucyjnego w Lubartowie, a następnie do około 20 sklepów.

Najczęstsza przyczyna zakażeń przewodu pokarmowego

GIS podkreśla, że z uwagi na zagrożenie dla zdrowia nie należy spożywać wyżej wymienionych jaj. Przypomina też, że bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

W Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek. Dlatego w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te bakterie należy pamiętać o kilku zasadach. Podczas zakupu jaj należy upewnić się, że skorupki jaj są czyste i nieuszkodzone. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu.

Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podkreśla, że osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), powinny unikać potraw zawierających surowe jaja takich, jak: tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego czy kogel-mogel itp. Ręce po kontakcie z surowymi jajkami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie i powierzchnie mające z nimi kontakt – gorącą wodą z detergentami.




Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (5)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Robertxp3e
jest to dziwna sprawa ponieważ na żadnej z ferm nikt masowo nie choruje. a skoro bakterie są na skorupkach to powinni wszyscy chorować.Nawet jajko z kurnika na wsi ma bakterie, to chyba każdy wie
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane