• rozwiń
    • WIG20 2208.54 -0.16%
    • WIG30 2497.43 -0.11%
    • WIG 57950.18 -0.06%
    • sWIG80 11410.26 -0.38%
    • mWIG40 3665.88 +0.46%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Na tym przysmaku wychowały się całe pokolenia. "To był fast-food czasów komuny"

Urodziny pasztecika Odtwórz: Urodziny pasztecika
Foto: 20 października to dzień pasztecika szczecińskiego | Video: Urodziny pasztecika

W Zakopanem robią oscypki, na Śląsku wodzionkę, a w Szczecinie paszteciki. 20 października obchodzimy dzień najbardziej znanego przysmaku Pomorza Zachodniego. Receptura na miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz ciasto jest niezmienna od prawie pół wieku. Przepis jest prosty: mąka, sól, cukier, drożdże i olej. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem. - To był taki fast-food czasów komuny, w pozytywnym sensie, bo on jest bardzo smaczny i pożywny - mówi satyryk i rysownik Henryk Sawka. W 2010 roku pasztecik trafił na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane