• rozwiń
    • WIG20 2214.36 +1.07%
    • WIG30 2550.54 +1.06%
    • WIG 57264.89 +0.87%
    • sWIG80 11493.78 +0.17%
    • mWIG40 3957.52 +0.42%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Drożdżówki wracają do szkół. Dietetycy kręcą nosem

Drożdżówki wracają do szkół. Dietetycy kręcą nosem

Do sklepików szkolnych wracają drożdżówki, kanapki z majonezem i kawa. Do garnków będzie mogło trafić więcej soli, do herbaty cukier. Ministerstwo Zdrowia zatwierdziło nowe menu dla szkół i przedszkoli. Materiał z programu "Polska i Świat".

Urzędnicy znowu namieszali w szkolnym menu, m.in. po opiniach uczniów na temat szkolnego jedzenia. - Jest po prostu takie niemrawe. Po prostu nie czułem nic w tym jedzeniu - opowiada Michał.

Bez cukru nie piją

Rok temu poprzednie władze zabroniły szkolnym kucharkom m.in. używania dużej ilości soli i cukru. - Dawałyśmy dzieciom kompot niesłodzony. Część dzieci odmawiała picia tego, podawaliśmy wodę. Część dzieci piła, ale generalnie większość wylewaliśmy - mówi Agnieszka Szemberska, dyrektor przedszkola nr 412 w Warszawie.

Nowa władza, oficjalnie dla dobra kubków smakowych dzieci, zarządziła, że przyprawy i słodkości wrócą do szkół. I tak od września kucharki znów będą mogły np. dodawać cukier do herbaty czy kompotu. Dwie łyżeczki na szklankę.

- Robiłyśmy koktajl. Przeliczyłyśmy cukier, że nie możemy więcej i ten koktajl był niedobry. A jeżeli troszkę dosypałam to dzieci jadły. Był przepyszny. Trzeba dodać tyle, ile trzeba - tłumaczy Elżbieta Makowiecka, kucharka w przedszkolu.

Do garnków trafi też więcej soli. Ministerstwo daje kucharkom wolną rękę. Mogą solić, ile chcą. Do tej pory mogło wyjść tylko 5 gr na dziecko. - Ja nie będę dosalać. Będę gotowała jak do tej pory, bo uważam, że za dużo soli jest niezdrowe - mówi Makowiecka.

Rakotwórcze drożdżówki

Do sklepików wrócą drożdżówki. Ku uciesze dzieci, bo na pewno nie dietetyków. - Nie wiem, co wszyscy widzą w tych drożdżówkach, bo to jest jeden z gorszych produktów. Biała mąka, cukier, brak błonnika pokarmowego. I jeszcze bardzo ważne, tłuszcz utwardzany, który zawiera kwasy tłuszczowe trans, które są rakotwórcze - wyjaśnia Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia.

- Dietetycy tak twierdzą, natomiast myślę, że jeśli dziecko raz na dwa tygodnie zje drożdżówkę to mu się nic nie stanie - uważa Szemberska.

W sklepikach uczniowie znów kupią kawę. Na półki wrócą też kanapki z majonezem. - Dzieci tyją, jest coraz więcej dzieci z otyłością, więc takie sosy powinny być używane sporadycznie - wyjaśnia Stolińska.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (3)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
racjonalista w
Od wielu lat w moim domu nie ma soli i cukru i nie narzekam na niesmaczność potrwa, wręcz dodanie cukru lub soli psuje mi ich smak. To tylko przyzwyczajenie.
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane