• rozwiń
    • WIG20 2359.30 -0.48%
    • WIG30 2707.10 -0.48%
    • WIG 60721.82 -0.36%
    • sWIG80 12072.33 +0.05%
    • mWIG40 4177.02 -0.16%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 10:19

Dostosuj

Czesi kończą z obligatoryjnymi kontrolami polskiego mięsa

Główny Lekarz Weterynarii o audycie prowadzonym przez inspektorów z KE Odtwórz: Główny Lekarz Weterynarii o audycie prowadzonym przez inspektorów z KE
Główny Lekarz Weterynarii o audycie prowadzonym przez inspektorów z KE "Źródło: tvn24"

Czechy o północy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny, co oznacza, że od środy importerzy nie będą musieli sprawdzać mięsa na obecność salmonelli - poinformowało we wtorek czeskie ministerstwo rolnictwa.

Ministerstwo dodało, że uważa przedstawioną przez Polskę w poniedziałek listę podjętych działań dotyczących sektora produkcji mięsa za wystarczającą. Intensywne kontrole mięsa będą jednak kontynuowane.

Kontrole

Obligatoryjne kontrole mięsa z Polski zostały wprowadzone 21 lutego w związku ze znalezieniem bakterii salmonelli w 700-kilogramowej partii wołowiny.

To, że Polska przedstawi listę podjętych działań zwiększających bezpieczeństwo sektora mięsnego zostało ustalone 18 marca podczas trójstronnego spotkania urzędników z Polski, Czech i Komisji Europejskiej. KE przychylała się do polskiego stanowiska, że nadzwyczajne kontrole są nieadekwatne do jednostkowego incydentu, jakim było stwierdzenie obecności bakterii salmonelli w partii wołowiny z Polski.

Do niedawna Czechy były jednym z największych odbiorców polskiej żywności. W 2016 roku były trzecim importerem, w 2018 roku - wypadły z pierwszej piątki. Według Credit Agricole jest to związane z nasilającymi się działaniami protekcjonistycznymi stosowanymi przez Czechy.

Wykrycie przez Czechów salmonelli było drugim kryzysem, z jakim mierzyła się polska branża mięsna w ostatnim czasie.

Pod koniec stycznia "Superwizjer" TVN ujawnił kwitnący w Polsce rynek obrotu chorym i martwym bydłem. Jeden z dziennikarzy zatrudnił się w ubojni, do której trafiało chore bydło.

Reportaż "Superwizjera" o mięsie chorych krów >>>

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane