• rozwiń
    • WIG20 2212.15 +1.32%
    • WIG30 2500.06 +1.21%
    • WIG 57986.45 +0.99%
    • sWIG80 11453.40 +0.21%
    • mWIG40 3649.14 +0.05%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Krewetki, łosoś i oliwki zadomowiły się na naszych stołach

Krewetki, łosoś i oliwki zadomowiły się na naszych stołach
Foto: Shutterstock Foto: Najpowszechniejszym pożywieniem Polaków jest chleb

Najpowszechniejszym pożywieniem Polaków jest chleb, lubimy też mięsa i wędliny, zupy oraz jarzyny - pisze "Rzeczpospolita".

Codzienne menu Polaków wzięli pod lupę naukowcy z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, którzy przebadali 2361 osób w wieku powyżej 15 lat.

Głównie chleb

Okazało się, że chleb jada 92 proc. badanych, głównie na śniadanie; dziwi tylko, że do wieczornego posiłku pieczywo deklaruje jedynie 6 proc.

Ze względów geoklimatycznych zawsze byliśmy mocni w konsumpcji mięsa i wędlin – jadamy je do wszystkich posiłków (67 proc.), oczywiście na obiad; 46 proc. wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40 proc. na kolację.

Popularne zupy

44 proc. w codziennym jadłospisie ma zupy; jemy też dużo jarzyn, i to surowych – aż 58,5 proc. badanych.

Ale w menu Polaka zadomowiły się też dania i składniki, o których przed 1989 r. nikt nawet nie słyszał. I to w grupach społecznych - wydawałoby się - niezbyt otwartych na nowości.

Jak się bowiem okazuje, krewetki zna 1/4 rolników i 1/3 robotników niewykwalifikowanych, oliwki jadło zaś odpowiednio: 50 i 60 proc. w danej grupie. Pod strzechy trafił łosoś – jadło go 2/3 rolników i 3/4 robotników.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (2)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane