• rozwiń
    • WIG20 2233.87 +0.35%
    • WIG30 2531.47 +0.32%
    • WIG 58751.67 +0.22%
    • sWIG80 11571.42 -0.14%
    • mWIG40 3746.86 -0.06%

Ostatnia aktualizacja: 2019-11-15 17:15

Dostosuj

Pieprz mielony wycofany z obrotu. Ostrzeżenie dla klientów

Jak nowe technologie służą zdrowiu? Odtwórz: Jak nowe technologie służą zdrowiu?
Jak nowe technologie służą zdrowiu? "Źródło: tvn24bis"

Wycofano cztery partie mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, w których wykryto bakterie salmonelli - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

"Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać" - ostrzega GIS.

Spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych.

Cztery partie

Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok.

Chodzi o produkty:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.

"Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej" - czytamy w komunikacie GIS.

By ustalić źródła zanieczyszczenia, sanepid pobrał do badań 5 próbek surowca pieprzu czarnego mielonego, które z Wietnamu w zamkniętych workach po 25 kg sprowadziła firma PHU GROTEX Eryk Grotowski (data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19). Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w nich salmonellę.

W komunikacie jednocześnie poinformowano, że "firma PHU GROTEX Eryk Grotowski przedstawiła wynik badania przeprowadzonego na jej zlecenie w laboratorium prywatnym, zgodnie z którym w badanej próbce pieprzu czarnego mielonego z tej samej partii nie stwierdzono obecności bakterii z grupy coli oraz salmonella".

Zakażenia pokarmowe

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.




Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane