• rozwiń

Wydrukuj czekoladę w 3D. Smacznie, ale drogo

Wydrukuj czekoladę w 3D. Smacznie, ale drogo
Foto: sxc.hu Foto: W niedalekiej przyszłości samo będziemy mogli produkować czekoladowe przysmaki

Producent słodyczy Hershey i firma 3D Systems nawiązali wieloletnią współpracę na rzecz rozwoju i opracowania sposobów wykorzystania druku 3D do produkcji żywności, w tym jadalnej czekolady. Na rynku funkcjonują już prototypy podonych urządzeń, jednak ze względu na wysoką cenę nie są one powszechnie używane.

Technologia, która jeszcze kilka lat temu była zarezerwowana dla programu kosmicznego NASA, staje się dostępna na wyciągnięcie ręki, choć nie jest jeszcze tania.

- Wierzymy, że innowacyjność jest kluczem do zapewnienia odpowiednich i atrakcyjnych rozwiązań dla konsumentów, którzy są przyzwyczajeni do kultowych marek słodyczy - powiedział William Tato, wiceprezes i dyrektor ds. badań i rozwoju firmy Hershey.

Chodzi o stworzenie zupełnie nowej formy cukierków oraz opracowanie nowego sposobu ich produkcji. - Za pomocą nowych technologii, takich jak druk 3D możemy odtworzyć swoje ulubione słodycze z dzieciństwa w przyszłości - dodał.

Obecnie Hershey inwestuje w poszerzanie asortymentu na rynku słodyczy. W tym celu zakupił firmę Brookside, produkująca słodycze z ciemnej czekolady.

Jak to działa?

Drukowanie 3D w początkowej fazie rozwoju pozwalało na tworzenie prostych obiektów geometrycznych. Z czasem udało się ulepszyć technologię i tworzyć bardziej wymyślne kształty drukując np. jedzenie czy zabawki.

Po co jednak drukować jedzenie? Początkowo chodziło o zapewnienie możliwości produkcji żywności dla astronautów w przestrzeni kosmicznej. Później sugerowano, że drukowanie żywności w 3D może w przyszłości rozwiązać problemu głodu na świecie.

Obecnie przy szybkim rozwoju technologii, która prowadziła do relatywnie obniżki cen drukarek 3D, mogą one stać się podstawowym wyposażeniem każdego domu. Do prostej produkcji jedzenia na własne potrzeby wystarczy sproszkowana żywność. Wypełnia się nią kartridże - jak tuszem w przypadku zwykłych drukarek, a następnie po pobraniu przez drukarkę 3D wody lub tłuszczu, powstaje gotowy produkt. 

Nie tak tanio

Od dwóch lat na rynku dostępna jest drukarka 3D - ChocALM (Chocolate Additive Layer Manufacturing), która zamiast plastiku używa gorącej czekolady. Czas oczekiwania na zamówienie czekoladowej drukarki firmy Choc Creator, wynosi od 9 do 12 tygodni. W pierwotnej wersji producent wycenił swój towar na 3300 dolarów.

Choć teoretycznie nie służy ona do masowej produkcji słodyczy - nie posiada wymaganych certyfikatów - to może mieć zastosowanie w domowej produkcji popularnych słodyczy znanych marek.

Według zeszłorocznego raportu firmy Gartner, pod koniec 2013 roku liczba posiadaczy drukarek 3D wzrosła o 49 proc.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane