• rozwiń
    • WIG20 2158.94 -0.47%
    • WIG30 2459.33 -0.39%
    • WIG 57502.14 -0.29%
    • sWIG80 11763.70 +0.51%
    • mWIG40 3786.21 +0.05%

Ostatnia aktualizacja: 2019-11-29 17:15

Dostosuj

Włoskie lody coraz większe

Włoskie lody coraz większe
Foto: sxc.hu Foto: Król języków

Chociaż we Włoszech prawie wszystkie branże dotkliwie odczuły kryzys, to na pewno w tej pechowej grupie nie znaleźli się lodziarze. W ciągu ostatniego roku, mimo poważnego kryzysu, na Półwyspie Apenińskim przybyło blisko trzy procent zakładów słodkie i zimne przysmaki.

We Włoszech zakończyło się właśnie wielkie lodowe święto - festiwal we Florencji, na którym przez trzy dni prawie 300 tys. osób smakowało tych tradycyjnych i tych najbardziej wyszukanych smaków na patyczku, w kubeczku lub wafelku.

Zimnie miliardy

Festiwal był też okazją do przyjrzenie się kasom lodziarzy. A te, przynajmniej we Włoszech, puchną.

Z "lodowych" analiz wynika, że każda z 23,5 miliona włoskich rodzin wyda w tym roku na lody średnio po 82 euro. Tym samym 36 tysięcy lodziarni będzie miało do podziału blisko dwa miliardy euro.

Jak wynika z branżowych sondaży, największymi łakomczuchami wcale nie są dzieci. Najwięcej lodów jedzą samotni panowie w wieku do 35 lat, a zaraz po nich plasują się bezdzietne małżeństwa.

Włoskie lodziarnie oferują aż sześćset różnych smaków, najpopularniejsze są jednak wciąż lody czekoladowe, orzechowe, truskawkowe, śmietankowe i stracciatella. Bardziej wymyślne kombinacje nie przyjmują się na dłużej niż jeden sezon.

Niestety, w tym roku sezon, z winy pogody, jeszcze się nie zaczął...

mkg/sk/k

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane