• rozwiń

Uwaga na robaki w cukierkach

Uwaga na robaki w cukierkach
Foto: TVN CNBC BIZNES Foto: Naukowcy zgodnie twierdzą, że robaki mogą atakować słodycze wszędzie - od procesu produkcji aż po szafkę klienta.

Larwy mklika próchniczka znaleźli w Kasztankach i Mieszance Krakowskiej amatorzy wawelskich słodyczy.

Od kilku tygodni klienci zgłaszają się do producenta słodkości i skarżą na niesmaczne nadzienie w maszkietach. Podobny problem pojawił się już we wrześniu. Robaki odkryto w Mieszance Krakowskiej sprzedawanej w jednym supermarketów Real w Krakowie. Wówczas kierownictwo sieci Real zadecydowało o natychmiastowym usunięciu partii słodyczy ze wszystkich 49 sklepów w całej Polsce. Do akcji natychmiast wkroczył Sanepid.

Zakłady Wawel potwierdzają, że od kilku tygodni klienci zgłaszają tego typu wady produktów. Producent traktuje je jako "wypadki losowe" i nie ma sobie nic do zarzucenia, jeśli chodzi o jakiekolwiek zaniedbania. - Sprawdziliśmy łańcuch od producenta do klienta. Kontrola nie wykazała obecności larw pasożyta w naszych wyborach. Badaniu został też poddany zakład, w którym wyprodukowano tę partię słodyczy, w której klient znalazł robaka - mówi Wojciech Winkel, dyrektor produkcji Wawel SA.

Naukowcy zgodnie twierdzą, że robaki mogą atakować słodycze wszędzie - od procesu produkcji aż po szafkę klienta. Dlatego też nie można z góry przesądzać o tym, że w tym przypadku rzeczywiście winny jest producent.

Robak, który rozwijał się w czekoladkach, to mklik próchniczek. Owady te najchętniej atakują orzechy i suszone owoce, które są często składnikiem słodyczy. Składają jaja, z których w gotowych produktach rozwijają się robaki.

mpj

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane