• rozwiń
    • WIG20 2183.25 +0.85%
    • WIG30 2470.27 +0.77%
    • WIG 57418.58 +0.69%
    • sWIG80 11429.60 -0.17%
    • mWIG40 3647.38 +0.29%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Unia ochroni "Pięknego Jasia"?

Producenci fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca przesłali do Komisji Europejskiej wniosek o zarejestrowanie jego nazwy pochodzenia. Słynąca z wielkich rozmiarów fasola ma szansę dołączyć do elitarnej listy, na której znajdują się już m.in. oscypek, bryndza podhalańska, czy miody pitne.

Wniosek o unijną rejestrację fasoli „Piękny Jaś” zgłosiła spółdzielnia zrzeszającą producentów tego warzywa z terenu Doliny Dunajca.

Fasola „Piękny Jaś” uprawiana jest na prawie 600 hektarach w małopolskich gminach: Gródek nad Dunajcem, Zakliczyn, Pleśna, Wojnicz, Tarnów, Wietrzychowice, Żabno, Radłów, Wierzchosławice, Czchów, Gręboszów.

Tylko w Polsce

Strąki fasoli dojrzewają do późnej jesieni. Jej nasiona należą do największych w obrębie gatunku fasoli wielokwiatowej, są gładkie, dobrze wypełnione, jednolite w kształcie, o jednolitym białym zabarwieniu.

Do tej pory Małopolska, jako jedyny region w Polsce, może pochwalić się dwoma produktami zarejestrowanymi w Unii Europejskiej jako produkty regionalne. Jest to bryndza podhalańska i oscypek. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

mkg/el

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane