• rozwiń
    • WIG20 2195.89 -0.41%
    • WIG30 2496.46 -0.38%
    • WIG 58099.03 -0.34%
    • sWIG80 11605.68 -0.20%
    • mWIG40 3810.80 -0.25%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 14:53

Dostosuj

Toksyczne wino we włoskich sklepach

70 milionów litrów toksycznego wina, zawierającego nawozy i kwas solny, znajduje się na sklepowych półkach we Włoszech - ustalił tamtejszy inspektorat kontroli produktów rolnych.

Afera z trującym winem dotyczy nie tylko tego najtańszego w cenie do dwóch euro za butelkę, ale także najlepszych gatunków tego trunku, przede wszystkim słynnego Brunello.

Ustalono tez, że we Włoszech dochodzi do fałszowania wina na wielka skalę. W Sienie skonfiskowano np. 600 tysięcy butelek podrabianego wina, sprzedawanego jako Brunello.

Afera na szeroką skalę

W skandal z trującym winem, produkowanym z łamaniem wszelkich przepisów z sanitarnymi włącznie, zamieszanych jest 20 wielkich producentów z Apulii, Sycylii oraz z północy kraju.

Z ustaleń kontroli wynika, że dodaje się do niego wodę i szereg groźnych substancji chemicznych. Dzięki tym oszustwom koszt produkcji wina obniża się aż o 90 procent. Dotychczas w rezultacie dochodzenia skonfiskowano jedynie niewielką część tej produkcji. Większość wciąz znajduje się w sprzedaży.

To kolejny w ostatnich dniach skandal, który kładzie się cieniem na wizerunku Włoch. Niedawno szerokim echem odbiła się sprawa mozzarelli z bawolego mleka, produkowanej w Kampanii. W produktach z kilkudziesięciu zakładów stwierdzono obecność dioksyn.

mkg/sk

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane