• rozwiń
    • WIG20 2164.75 -0.41%
    • WIG30 2451.42 -0.51%
    • WIG 57024.61 -0.48%
    • sWIG80 11449.24 -0.03%
    • mWIG40 3636.71 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Świat chce jeść więcej czosnku

Na świecie od kilku lat rośnie popyt na czosnek, tylko w latach 2005-09 wzrósł on dwukrotnie. Jednak produkuje się go coraz mniej, bo wymaga pracochłonnej uprawy.

Mimo rosnącego zapotrzebowania na czosnek jego produkcja spada, bo czosnek ma wygórowane wymagania glebowe - wymaga żyznych gleb, o wysokiej zawartości próchnicy. Jest też uprawą pracochłonną - czosnek sadzi się ręcznie lub przy użyciu siewnika. Światowa produkcja czosnku w 2010 r. wyniosła ok 17,6 mln ton wobec 22 mln ton w 2009 r.

Chiny czosnkową potęgą

Największymi światowymi producentami od lat pozostają Chiny oraz Indie. W 2010 r. w Chinach zebrano 13,6 mln ton czosnku, czyli o ok. 4 mln ton mniej niż rok wcześniej. Chiny są też czołowym eksporterem tego produktu, mają ok. 85-proc. udział w globalnym rynku.

Czosnek w Unii Europejskiej

W Unii Europejskiej produkuje się ok. 300 tys. ton czosnku rocznie, z czego mniej więcej połowa pochodzi z Hiszpanii. Drugim co do wielkości unijnym producentem jest Rumunia, która ma ok. 13-proc. udział w rynku czosnku w Unii. Szacuje się, że w latach 2006-2010 unijny importu czosnku przekraczał 80 tys. ton rocznie, a eksport poza Unię wynosił ok. 10 tys. ton rocznie. Kraje UE najwięcej czosnku kupują w Chinach - ok. 50 tys. ton, ale sprowadzają go również z Argentyny (ok. 17 tys. ton rocznie), Egiptu, Meksyku i Chile. Do największych unijnych importerów tego produktu można zaliczyć Holandię, Hiszpanię, Francję, Wielką Brytanię, Włochy oraz Polskę.

W polsce chiński czosnek niepopularny

Polscy konsumenci jednak, niezbyt chętnie kupują chiński czosnek, mimo że jest on dwukrotnie tańszy od polskiego. Niektórzy obawiają się, że może być on zanieczyszczony, np. pozostałościami nawozów. Narzekają też, że jest mniej aromatyczny od krajowego. Na popyt źle wpływają też informacje o jego przemycie z Chin. Jego nielegalny przywóz do europy jest bardzo opłacalny, ze względu na ograniczenia, jakie stosuje UE. Sprowadzanie czosnku spoza Unii Europejskiej jest ściśle reglamentowane i wymaga specjalnych pozwoleń, a opłaty celne znacznie wyższe niż np. w przypadku cebuli.

Polski czosnek

Polska produkcja czosnku utrzymuje sie na poziomie oko 15-20 tys. ton. Szacunki krajowej produkcji czosnku są różne i wynoszą od 10 do 20 tys. ton (GUS takich danych nie podaje). Uprawia się go na powierzchni ok. 3000 ha, głównie w czterech rejonach kraju: okolicach Zamościa, Zielonej Góry, Poznania i Warszawy (Nowy Dwór, Błonie, Ożarów). O ile w 2007 r. import czosnku kosztował 7 mln euro, to w 2011 roku już 11,5 mln euro.

Zalety czosnku

Medycyna ludowa wychwala zalety czosnku od tysięcy lat, uważając że leczy on wszystko, od grypy po zarazę. Po wielu badaniach okazało się, że faktycznie czosnek może pomóc w walce z bakteriami, wirusami i grzybami, może być alternatywą dla stosowania antybiotyków. Lekarze wskazują też, że czosnek ma duże znaczenie w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jedzony codziennie, nawet jako dodatek do chleba z masłem, już po dwóch tygodniach może dać rezultaty. Na surowo, przykładany do skóry, pomaga zaś zwalczyć opryszczkę i objawy trądziku.

km/ ola

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane