• rozwiń
    • WIG20 2171.75 -0.91%
    • WIG30 2464.87 -1.07%
    • WIG 57485.19 -0.98%
    • sWIG80 11656.29 +0.30%
    • mWIG40 3750.76 -1.91%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Słodkie życie drożeje

Słodkie życie drożeje
Foto: sxc.hu Foto: Słona cena słodkości

Ceny cukru na światowych rynkach pną się w górę i już są najwyższe od 1981 roku - informuje BBC. Wzrost cen wiąże się przede wszystkim z silnym spadkiem produkcji w Indiach, przy jednoczesnym wzroście zapotrzebowania w Brazylii, gdzie cukru używa się nie tylko do kawy, ale i produkcji biopaliw.

Cena funta cukru na giełdach towarowych wzrosła w poniedziałek o trzy proc. - do 21,55 centa. To najwyższa cena od 1981 roku. - Największym problemem jest deficyt w podaży - mówi BBC diler surowcowy Nick Penney.

Problem pojawił się po tym, jak w ostatnich dwóch latach jego produkcja w Indiach spadła o 45 procent. Stało się to w reakcji na podniesienie przez indyjski rząd cen minimalnych m.in. na pszenicę, co skłoniło rolników do zmiany przerzucenia się na bardziej opłacalne zboże - i doprowadziło do ograniczania upraw trzciny cukrowej.

Jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie ze strony Brazylii, która chociaż należy do światowej czołówki producentów cukru, to wykorzystuje ogromną jego ilość do produkcji biopaliw.

Europa też ogranicza produkcję

Nie tylko Indie ograniczyły w ostatnich latach produkcję cukru. Zrobiła to również Europa, która w tym roku zakończyła rozpoczęty trzy lata temu program restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego. Polska, realizując zalecenia Brukseli, ograniczyła jego produkcję o 13,5 proc. Łączna kwota produkcyjna cukru i izoglukozy dla UE w nadchodzącym sezonie 2009/2010 (X 2009 r. -X 2010 r.) została ograniczona do 14 mln ton, z czego 13,3 mln ton przypada na cukier - wynika z majowego raportu analityków banku BGŻ.

Po reformie kwota produkcji cukru dla Polski wynosi 1 405,6 tys. t, co stanowi 10,5% całkowitej kwoty UE. Oznacza to, iż Polska utrzymała pozycję trzeciego po Francji (2 956,8 tys t; 22,2 proc.) i Niemczech (2 898,3 tys t, 21,7 proc.) producenta cukru we Wspólnocie. Jednocześnie w wyniku przeprowadzonego procesu restrukturyzacji zamkniętych zostało 10 cukrowni, co oznacza, iż w bieżącym sezonie na polskim rynku funkcjonuje 19 zakładów.

mkg/sk/k

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane