• rozwiń

Powrót krzywego ogórka

Powrót krzywego ogórka
Foto: TVN24 Foto: Ogórek znowu krzywy

Wiadomo powszechnie, że najlepsze warzywa i owoce wcale nie zachwycają wyglądem. Pomidor-gargamel, dziwaczne kształty jabłek, bulwiasta marchew czy krzywy ogórek, zachwycają smakiem naturalnie uprawianych roślin. Od dzisiaj Unia znosi absurdalne przepisy dotyczące kształtu i rozmiaru wielu owoców i warzyw.

- Dzień 1 lipca oznacza powrót na półki sklepowe krzywego ogórka i bulwiastej marchewki - oświadczyła unijna komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel. - A mówiąc poważnie, to konkretny przykład działań na rzecz ukrócenia zbędnej biurokracji. Nie ma takiej potrzeby, aby tego typu sprawy były regulowane na poziomie UE. O wiele lepiej będzie, jeśli pozostawimy to podmiotom działającym na rynku.

Mówiąc poważnie, to konkretny przykład działań na rzecz ukrócenia zbędnej biurokracji.

Mariann Fischer Boel, unijna komisarz ds. rolnictwa

Podkreśliła, że konsumenci będą mieli teraz możliwość wyboru spośród szerszej gamy produktów. - Wyrzucanie zupełnie dobrych produktów tylko dlatego, że mają "niewłaściwy" rozmiar i kształt jest bez sensu - powiedziała.

Nie wszystko może pozostać krzywe

KE twierdzi, że już dawno chciała wycofać przepisy, ale napotkała silny opór ze strony niektórych krajów członkowskich - głównie z powodu zmasowanego lobbingu części branży handlowej i rolników, którzy chcieli zachowania unijnych standardów.

Wiadomo, że za utrzymaniem regulacji były m.in. Włochy, Hiszpania i Francja, które broniły swoich plantatorów obawiających się przy braku standardów obniżki cen w skupie - pod pozorem, że ich produkty nie spełniają wymogów odbiorców.

Ostatecznie KE poszła na kompromis, zachowując standardy dla 10 kategorii owoców i warzyw, które w sumie stanowią 75 proc. rynku.

Zmiany polegają na uchyleniu drobiazgowych standardów jakości dla 26 owoców i warzyw: moreli, karczochów, szparagów, bakłażanów, awokado, fasoli, brukselki, marchwi, kalafiorów, czereśni, cukinii, ogórków, grzybów uprawnych, czosnku, orzechów laskowych w łupinie, kapusty, porów, melonów, cebuli, groszku, śliwek, selera naciowego, szpinaku, orzechów włoskich w łupinie, arbuzów oraz cykorii liściowej.

sm ram

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane