• rozwiń
    • WIG20 2306.67 -0.64%
    • WIG30 2645.43 -0.77%
    • WIG 59975.08 -0.66%
    • sWIG80 11878.34 -0.22%
    • mWIG40 4036.80 -0.86%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Polski cukier za Odrą dwa razy taniej

Polski cukier za Odrą dwa razy taniej
Foto: Fakty TVN Foto: Polski cukier za Odrą 2 razy taniej

Gorzki problem ze słodkim cukrem. 6 złotych 50 groszy za kilogram - ta cena elektryzuje już nie tylko klientów, ale jest powodem politycznej awantury. Zwłaszcza, że krótki wypad do pierwszego sklepu za Odrą, pokazuje, że nasi zachodni sąsiedzi kupują ten sam towar za połowę ceny. I co gorsza, przy bliższym rozpoznaniu - okazuje się, że to co kupują Niemcy - to polski cukier.

Są w Polsce miejsca, gdzie cukier kosztuje niecałe 4 zł. Cukier sprowadzony z Niemiec, choć trudno powiedzieć, że niemiecki. - To jest nasz polski cukier, tylko pakowany u nich. Niemcy mają dotacje, dlatego cukier u nich jest tańszy. My sprowadzamy, bo prywatnie tez już ograniczyli do 10-u kilo - mówi Joanna Stefanowska, pracownica sklepu.

Cena z paniki

Cukier kupiony tuż za zachodnia granicą kosztuje 75 eurocentów, czyli około 3-ch złotych. Jego producentem jest kompania, która w Polsce ma 6 cukrowni. Skąd więc tak wielka różnica w cenach? Głównie z paniki.

- Jeśli polacy na wiadomość, ze może wzrosnąć cena cukru gwałtownie zaczynają wykupywać cukier, no to oczywiście producenci bez chwili wahania podnoszą natychmiast cenę - tłumaczy mechanizm prof. Witold Orłowski. główny doradca ekonomiczny PricewaterhouseCoopers.

Drastyczny wzrost

Bezpośrednio u producentów cukier w styczniu kosztował 2,70 zł za kilogram, w lutym już prawie 3,30 zł, a w marcu prawie cztery. Za resztą podwyżki odpowiadają pośrednicy, hurtownie i sklepy.

- Bardzo ważne jest odpowiedzialne działanie urzędów odpowiedzialnych za konkurencję, za ochronę konsumentów i UOKiK trochę przespał sprawę - komentuje Waldemar Pawlak, wicepremier i minister gospodarki.

Co na to Urząd? - Prowadzimy w tej sprawie postępowanie wyjaśniające, ale nie możemy dużo mówić, by nie zaszkodzić postępowaniu - zastrzega Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Unia współodpowiedzialna?

To co się dzieje na rynku cukrowym to po trosze wynik działań Unii Europejskiej. Polska produkuje o 200 tysięcy ton cukru mniej, niż potrzebuje. Mogłaby wyprodukować więcej, ale wprowadzono limity i cięcia.

- Skoro unia obcięła o 30 proc. własną produkcję w ciągu 10 ostatnich lat, to to się odbiło na podaży - mówi minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Nie opłaca się też importować - bo cukier na całym świecie zdrożał.

jak\mtom

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane