• rozwiń
    • WIG20 2317.17 +0.60%
    • WIG30 2667.09 +0.68%
    • WIG 59852.70 +0.63%
    • sWIG80 11656.13 +0.15%
    • mWIG40 4074.92 +0.95%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Polska opiera się słodkiej drożyźnie

Polska opiera się słodkiej drożyźnie
Foto: sxc.hu Foto: Cukier rekordowo drogi

Na światowych giełdach cukier jest najdroższy od kilkudziesięciu lat. Eksperci uspokajają jednak, że problem ten nie dotyczy Polski, gdzie w tym roku, w związku z nadprodukcją, może on nawet potanieć.

Na giełdzie w Londynie cukier biały podrożał na początku tego roku do najwyższego w historii poziomu i osiągnął ponad 731 dolarów za tonę (w kontrakcie terminowym z dostawą na marzec 2010 roku). W Nowym Jorku zaś cukier surowy był najdroższy od 29 lat, osiągając cenę (w kontrakcie terminowym na marzec 2010 r.) ok. 626 dolarów za tonę.

Co na świecie...

Powodem wzrostu cen cukru są światowy deficyt oraz duże zapotrzebowanie na ten produkt ze strony krajów azjatyckich, a zwłaszcza z Indii. Taka sytuacja przyciąga fundusze inwestycyjne, które spekulując na handlu wpływają na wzrost notowań tego surowca

chmielewski o cukrze

- Powodem wzrostu cen cukru są światowy deficyt oraz duże zapotrzebowanie na ten produkt ze strony krajów azjatyckich, a zwłaszcza z Indii. Taka sytuacja przyciąga fundusze inwestycyjne, które spekulując na handlu wpływają na wzrost notowań tego surowca - wyjaśnia analityk Zespołu Monitoringu Rynków Zagranicznych (FAMMU) Łukasz Chmielewski. Jego zdaniem, wyższe ceny cukru spowodują wzrost produkcji, co w najbliższych 2-3 latach może się przełożyć na spadek cen cukru.

Chmielewski zauważył, że w Unii Europejskiej trzeba za niego zapłacić jeszcze drożej. W poprzednich latach cukier z krajów pozaunijnych był znacznie tańszy od tego z Europy. Dlatego KE chroniąc rynek, stosuje cła importowe, tak by zniechęcić do jego zakupu poza Unią. Jednocześnie narzuca jednak limity jego produkcji. Komisja Europejska zezwoliła nam na wyprodukowanie w sezonie 2009/2010 1 mln 405 tys. ton cukru.

... to nie w Polsce

Eksperci oceniają, że wysokie światowe ceny cukru, nie będą miały wpływu na to, ile będzie on kosztował w Polsce. - Nie przewiduję wzrostu cen cukru dla polskich konsumentów. Uważam, że do końca pierwszego kwartału będą one niskie - mówi Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Podobnego zdania jest Chmielewski.

Inaczej uważa dyrektor Związku Producentów Cukru w Polsce Marcin Mucha. W jego opinii "jakiś ruch cen będzie" ze względu na to, że Polska importuje rocznie ok. 200-250 tys. ton tego produktu. - Wysokie ceny światowe mogą przełożyć się na polski rynek - twierdzi.

Tymczasem, jak podał IERiGŻ, cukier od marca na rynku polskim tanieje. W październiku 2009 roku średnie ceny zbytu cukru paczkowanego wyniosły 2,34 zł za kilogram i były o 3-4 proc. niższe niż miesiąc wcześniej. W sklepach konsument płacił przeciętnie 3 zł za kg czyli o 12 proc. więcej niż przed rokiem.

mkg ram

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane