• rozwiń

Polak je za mało pieczywa? Piekarze chcą walczyć o honor chleba

Polak je za mało pieczywa? Piekarze chcą walczyć o honor chleba
Foto: sxc.hu Foto: Polak zjadł w zeszłym roku około 50 kg pieczywa

Nawet mocni na rynku piekarze widzą konieczność walki o dobre imię chleba – informuje wtorkowy "Puls Biznesu".

Spadek spożycia, upadające zakłady, ogromne rozdrobnienie, ale też brak rąk do pracy i rozwijające się intensywnie sieci - to chleb powszedni producentów pieczywa. Statystyki są bezlitosne.

Trochę mniej

Polak zjadł w zeszłym roku około 50 kg pieczywa. W tym ma ograniczyć je o 0,5 kg, choć przed dekadą gadał 75 kg - podaje Instytut Polskie Pieczywo (IPP).

- Z rynku zniknie w tym roku co najmniej 200-300 piekarni. To trend, który nie chce wyhamować, a główną przyczyną jest kurczący się rynek - mówi Grzegorz Nowakowski, dyrektor IPP. Jego zdaniem, problemy ze sprzedażą pieczywa to skutek braku marketingu, na który pieniądze od lat wydają inne spożywcze kategorie.

- Branża dojrzała do zjednoczenia i walki o odbudowanie dobrego wizerunku polskiego chleba. Chcemy, żeby konsumenci traktowali chleb jako produkt pierwszego wyboru z zalecanych w piramidzie żywieniowej produktów zbożowych. Żeby uzyskać efekt synergii, musimy skupić wokół tej inicjatywy jak największą część branży, więc nad tym również pracujemy - mówi Robert Księżopolski, prezes Fundacji Chleb to Zdrowie.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane