• rozwiń
    • WIG20 2321.52 -0.12%
    • WIG30 2665.88 -0.35%
    • WIG 60372.23 -0.26%
    • sWIG80 11904.75 +0.10%
    • mWIG40 4071.71 -0.90%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Ostateczny zmierzch margaryny? "Traktowaliśmy masło jak wroga, ale ta wojna się zakończyła"

Ostateczny zmierzch margaryny? "Traktowaliśmy masło jak wroga, ale ta wojna się zakończyła"
Foto: Wikipedia/CC BY SA Foto: Masło jest ostatnio elementem popularnej diety w Skandynawii

Masło jest drogie i niezdrowe, jedzcie margarynę - przekonywał przez lata prezes koncernu Unilever Paul Polman. Teraz ten jeden z największych producentów margaryny na świecie zmienił zdanie i wypuścił na niemiecki rynek produkt, który jest mieszanką obydwu "smarowideł". Powód? Coraz mniej osób je margarynę, coraz więcej masło.

- To fundamentalny zwrot - podkreśla prezes Unilever Food, Antoine de Saint-Affrique. Firma we wrześniu zeszłego roku wprowadziła na niemiecki rynek margarynę Rama z dodatkiem masła. - Przez lata traktowaliśmy masło jak wroga, ale ta wojna już się zakończyła - powiedział prezes firmy.

Decyzja firmy podyktowana jest twardymi prawami rynku. Spożycie masła na osobę na świecie jest najwyższe od 44 lat, a margaryny najniższe od siedmiu dekad - wynika z danych amerykańskiego rządu.

- Margaryna stała synonimem taniego, przetworzonego, sztucznego i niezdrowego jedzenia - wyjaśnia Marion Nestle, profesor żywienia z uniwersytetu w Nowym Jorku. - Na ironię zakrawa fakt, że Unilever przez lata przekonywał konsumentów do zdrowej margaryny, a teraz dopadł ich duch czasu - dodaje profesor.

Historia porażki

Margaryna została wynaleziona przez francuskich chemików w 1869 r., którzy odpowiedzieli na prośbę Napoleona III, który szukał tańszej alternatywy dla masła. Docelowymi odbiorcami pierwszej margaryny byli francuscy żołnierze i ludzie ubodzy. Patent na produkcję margaryny wykupili Holendrzy, którzy są dzisiaj częścią spółki Unilever.

Brytyjsko-holenderska firma przez lata budowała markę margaryny, jako produktu zdrowszego i tańszego niż masło. Unilever argumentował, że olej roślinny jest lepszy niż śmietana stosowana do produkcji masła.

Dodawanie masła do Ramy w Niemczech to nie pierwsza próba Unilevera mająca na celu podniesienie sprzedaży margaryny. Kilka lat temu producent wydał 35 mln euro na rozwój badań nad nowym zamiennikiem masła, który miał powstawać w wyniku procesu "zimnego mieszania". W 2012 produkt trafił m.in. na brytyjski rynek, ale okazał się klapą i został wycofany.

Margaryna jest naturalna

Specjaliści zwracają uwagę, że margaryna ostatecznie przegrała walkę z masłem i doradzają Unileverowi sprzedaż interesu, póki może osiągnąć jeszcze dobrą cenę. - Jeśli tej walki nie można wygrać, to lepiej nie inwestować w te produkty - wyjaśnia Alain-Sebastian Oberhuber, analityk MainFirst.

Właściciel producenta margaryny nie składa jednak broni. Po latach przekonywania o wyższości margaryny nad masłem, teraz stawia je na równi. - Margaryna jest naturalnym produktem. Tak jak masło jest robione z mleka, to margarynę produkuję się z oleju roślinnego - przekonuje de Saint-Affrique.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane