• rozwiń
    • WIG20 2194.58 -0.57%
    • WIG30 2490.03 -0.77%
    • WIG 58026.68 -0.72%
    • sWIG80 11627.70 +0.15%
    • mWIG40 3749.54 -1.58%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Oscypek wygrywa w Brukseli!

Oscypek wygrywa w Brukseli!
Foto: TVN24 Foto: Oscypek otrzyma europejską ochronę

Oscypek już 20 lutego otrzyma unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia. W środę Komisja Europejska ostatecznie zaaprobuje rejestrację tradycyjnego sera z Podhala - zapewnili jej przedstawiciele. To drugi po bryndzy polski produkt, który otrzyma taką ochronę.

KE decyzję podejmie w środę, co oznacza, że w czwartek 14 lutego zostanie opublikowana w Dzienniku Urzędowym UE i 20 dni wejdzie w życie. -14 luty to Walentynki, ciekawe, czy z tej okazji oscypek będzie produkowany w kształcie serca? - żartował rzecznik KE ds. rolnictwa Michael Mann.

14 luty to Walentynki, ciekawe, czy z tej okazji oscypek będzie produkowany w kształcie serca?

rzecznik KE ds. rolnictwa Michael Mann.

Droga do rejestracji oscypka jako wyrobu pochodzącego z kilku podhalańskich powiatów była wyjątkowo długa. Wydawało się, że procedura dobiega końca już w lutym ubiegłego roku. Jednak swój sprzeciw zgłosiła Słowacja. Nasi południowi sąsiedzi obawiali się, że polski ser będzie można sprzedawać na Słowacji pod nazwą "osztiepok", a także, że pojawi się on w Czechach, czyli na tradycyjnym rynku zbytu słowackich serów.

"Oscypek" tylko w Polsce
Polska strona zapewniła jednak, że nazwa "oscypek" będzie używana tylko w języku polskim, a Słowacy będą dalej produkować swój "osztiepok". W maju Słowacja wycofała weto.

Ser jest wyrabiany w Tatrach od wieków - zarówno po polskiej, jak i słowackiej stronie. Po dziesiątkach lat zaczął się od siebie różnić. Polski oscypek jest serem owczym, a domieszka mleka krowiego nie może w nim być większa niż 40 proc. W słowackim osztiepoku mleko krowie może stanowić aż 80 proc. W Polsce ser wyrabia się tylko w kilku podhalańskich gminach, wyłącznie ręcznie, w bacówkach, podczas gdy słowacki ser jest produkowany w całym kraju, w mleczarniach, z użyciem maszyn.

prm/korv

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane