• rozwiń
    • WIG20 2233.87 +0.35%
    • WIG30 2531.47 +0.32%
    • WIG 58751.67 +0.22%
    • sWIG80 11571.42 -0.14%
    • mWIG40 3746.86 -0.06%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Obwarzanek będzie polski

Obwarzanek będzie polski
Foto: TVN24 Foto: Produkcja rdzennie krakowskich obwarzanków ma być zastrzeżona wyłącznie dla Polski

Ministerstwo Rolnictwa wysłało do Komisji Europejskiej wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ochronę zaproponowali piekarze z Jurajskiej Izbie Gospodarczej.

Jeśli zastrzeżeń do produktu nie zgłoszą inni członkowie Unii Europejskiej, to obwarzanki krakowskie będą mogły być wypiekane tylko na terenie Krakowa oraz powiatu krakowskiego i wielickiego.

Wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego zgłosiła grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej.

Jak podkreślili piekarze we wniosku, nazwa "obwarzanek krakowski" jest używana dla określenia obwarzanka produkowanego w Krakowie i najbliższej okolicy. Jego nazwa wywodzi się od sposobu produkcji - obwarzania czyli obgotowywania ciasta w podgrzanej wodzie.

Polski od siedmiu wieków

dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz

obwarzanek

Pierwsze wzmianki o wypieku obwarzanków na terenie Krakowa i okolic pochodzą z 1394 roku. W rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi z lat 1388-1420 zachowała się z 2 marca 1394 roku następującą informacja: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz". Tradycja wypieku obwarzanków krakowskich przetrwała do dziś i jest ściśle kojarzona z obszarem niegdysiejszej stolicy Polski. Obecnie obwarzanki krakowskie są sprzedawane na terenie całego miasta z charakterystycznych oszklonych wózków.

Parametry krakowskiego charakteru

Tradycyjnie wytwarzany obwarzanek krakowski to wypiek spiralnie zwinięty z dwóch lub trzech wałeczków ciasta, który może być posypany solą, makiem lub sezamem. Smak obwarzanka krakowskiego jest zmieniany przez stosowanie posypek. Jego kształt przypomina pierścień, owal, rzadziej przybiera formę regularnego kółka. Każdy obwarzanek krakowski ma inny kształt ze względu na ręczne obrabianie i formowanie ciasta.

Unia ceni regionalność
Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wskazują one na pochodzenie produktów, z których słynie dany region.

Na razie jedynym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w UE jest bryndza podhalańska.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane