• rozwiń
    • WIG20 2325.16 +2.13%
    • WIG30 2669.62 +2.08%
    • WIG 59936.46 +1.83%
    • sWIG80 11642.53 +0.69%
    • mWIG40 4064.68 +1.34%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

O parówce lepiej nie wiedzieć za dużo

O parówce lepiej nie wiedzieć za dużo
Foto: sxc.hu Foto: Parówka na salonach rynku

Cały przemysł mięsny opiera się w Polsce na niepozornej parówce - wynika z publikowanych przez Nielsena danych. - Parówka to wciąż gwiazda na rynku wędlin paczkowanych - komentuje "Puls Biznesu".

Z danych tego rynku wynika, że parówki są jego zdecydowanym liderem, zarówno pod względem sprzedaży ilościowej jak i wartościowej. Ich udział sięga 30 procent. Dane firmy Nielsen dotyczą jednak tylko sprzedaży w hipermarketach i supermarketach.

I tylko te informacje są dostępne, bo firmy mięsne, z których praktycznie każda produkuje parówki, strzegą danych o rynku jak i składu parówek, jak oka w głowie - pisze "Puls Biznesu". Przedstawiciele firm mięsnych, pytani w tej sprawie przez dziennikarzy gazety, udzielali na ogół odpowiedzi ogólnych bądź wykrętnych.

"Lepiej nie wiedzieć"

Specjalista ds. rynku spożywczego z jednej ze znanych firm podkreśla, że "lepiej nie wiedzieć, z czego robi się politykę i parówki". W Polsce nie obowiązują żadne przepisy dotyczące norm określających wsad surowcowy czy zawartość tłuszczu w parówkach. Jak podaje dziennik, w dostępnych na naszym rynku parówkach zawartość tłuszczu wynosi od 20 do 70 proc.

Dlatego - w zależności od producenta - parówki mogą się znacznie różnić między sobą wyglądem, zapachem i, przede wszystkim, smakiem.

Potentatami w ich produkcji są firmy Animex, Sokołów, Drosed oraz Indykpol.

ŁOs/mon//tr/kdj/k

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane