• rozwiń
    • WIG20 2146.34 -0.63%
    • WIG30 2428.83 -0.59%
    • WIG 56568.71 -0.57%
    • sWIG80 11454.29 +0.07%
    • mWIG40 3598.25 -0.86%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 14:43

Dostosuj

Nasza droga szynka

Nasza droga szynka
Foto: TVN24 Foto: Żywiec wieprzowy coraz droższy

Cena mięsa wieprzowego jest najwyższa od jesieni 2004 r. Powód? Drastycznie spadła hodowla trzody chlewnej i na rynku brakuje żywca wieprzowego. Nieuchronnie spowoduje to podwyżki cen w sklepach mięsnych i wędliniarskich.

Jak pisze "Puls Biznesu", w wielu regionach kraju za kilogram żywca trzeba zapłacić już nawet 5 złotych. Tymczasem jeszcze w styczniu ceny żywca wieprzowego w skupie wynosiły średnio 4,43 zł/kg

Na razie nie ma widoków na poprawę tej sytuacji. "Trzeba pamiętać, że ceny są najwyższe późnym latem i późną jesienią - oznacza to, że mają jeszcze dużo przestrzeni wzrostu. Poprzedni rekord cen zanotowany w trzecim tygodniu września 2004 r. wynoszący 5,08 zł/kg zostanie pokonany" - czytamy w raporcie dotyczącym sytuacji na rynkach przygotowanym przez analityków Banku BGŻ.

Nie będzie lepiej?

Także inni eksperci potwierdzają, że ceny żywca szybko nie zmaleją, bo pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło z 20 do 15 mln sztuk. Taka sytuacja bije oczywiście w koncerny mięsne. Zdaniem ekspertów najbardziej narażenia na straty są mali producenci. Wielu z nich może wypaść z rynku.

Wysokie ceny odczują też konsumenci. - Prędzej czy później wysokie ceny ceny rynkowe żywca muszą się jednak przełożyć na wzrost detalicznych cen produktów mięsnych - mówi "Pulsowi Biznesu" Jerzy Majchrzak, dyrektor biura zarządu Sokołowa.

bgr/sk

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane