• rozwiń
    • WIG20 2118.22 +0.48%
    • WIG30 2421.06 +0.46%
    • WIG 56381.99 +0.47%
    • sWIG80 11593.39 +0.01%
    • mWIG40 3775.95 +0.53%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 11:37

Dostosuj

Mięso z dioksynami w Zamościu

Mięso z dioksynami w Zamościu
Foto: sxc.hu Foto: Dioksyny wykryto m.in. w pasztecie

Skażone dioksynami przetwory mięsne i smalec na półkach sklepów w Zamościu. Niebezpieczne produkty pochodzą z firm Jagr z Warlubia i Wielkopolskiej Wytwórni Żywności Profi z Grabowa. Chociaż mają długi termin przydatności do spożycia, nie nadają się do jedzenia.

Komunikat w tej sprawie wydał powiatowy inspektor sanitarny w Zamościu z wykazem 24 produktów, w których wykorzystano wieprzowinę sprowadzoną z Irlandii.

Najpierw był pasztet

Firma Profi już od kilkunastu dni wycofywywała z rynku skażone dioksynami pasztety. Do tej pory wycofano około 70 proc. całej ilości towaru. Do produkcji drobiowych pasztetów użyto pochodzącego z Irlandii mięsa z dioksynami.

Służby sanitarne wstrzymały obrót partią pasztetów Profi w grudniu ubiegłego roku, kiedy okazało się, że poziom zawartych w nich dioksyn przekracza dopuszczalne normy. Pasztety trafiły do sklepów i hurtowni w 12 województwach, m.in. w woj. śląskim.

70 proc., jakie firmie udało się już ściągnąć z rynku, nie dotyczy całej skierowanej jesienią do sprzedaży partii, ale tej, którą producent – na podstawie własnych szacunków i analiz – spodziewa się zebrać z kilkudziesięciu tysięcy sklepów w całej Polsce.

Trujące pasztety

Profi zapewnia, że na bieżąco weryfikuje, czy jej partnerzy zdjęli z półek właściwe opakowania.

Także sami klienci – jak podała w piątek spółka – mogą łatwo sprawdzić, czy pasztet, który kupili, jest częścią felernej partii. Można to zrobić na stronie internetowej firmy lub pod numerem ogólnopolskiej infolinii 0-800 703 033.

Profi jest największym producentem pasztetów w Polsce.

Wcześniej Inspekcja Weterynaryjna wykryła dioksyny także w smalcu firmy PHU "Jagr" z Warlubia.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

jk//kdj

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane