• rozwiń
    • WIG20 2171.75 -0.91%
    • WIG30 2464.87 -1.07%
    • WIG 57485.19 -0.98%
    • sWIG80 11656.29 +0.30%
    • mWIG40 3750.76 -1.91%

Ostatnia aktualizacja: 2019-09-20 17:15

Dostosuj

Mało mięsna nasza kiełbasa

Mało mięsna nasza kiełbasa
Foto: sxc.hu Foto: Mało mięsa w kiełbasie

Za mało mięsa w kiełbasie, za dużo tłuszczu i wody - takie są wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w produkujących wędliny masarniach z całego kraju. Z raportu wynika, że co trzecia kiełbasa w ogóle nie powinna trafić na nasz stół.

Inspektorzy w pierwszych trzech kwartałach roku skontrolowali 101 zakładów mięsnych, czyli 1/3 wszystkich działających w Polsce. Nieprawidłowości stwierdzono niemal w co trzecim z nich.

Najczęściej zakłady w produkowanych wędlinach zaniżały zawartość białka, a zawyżały ilość tłuszczu, wody i skrobii.

Zaniżona zawartość białka w wędlinach wskazuje na użycie w procesie produkcyjnym mniejszej od deklarowanej ilości mięsa. Jak zauważa inspekcja, obniża to jakość handlową i odżywczą wędlin.

Zawyżona zawartość tłuszczu w wędlinach może z kolei sugerować wykorzystanie mięsa mniej wartościowego niż deklarowane. Co więcej, duża zawartość tłuszczu obniża wartość odżywczą i dietetyczną produktu, znacznie podnosząc jego kaloryczność. Spożywanie nadmiaru tłuszczów, zwłaszcza tych nasyconych, sprzyja chorobom układu krążenia i powoduje nadwagę.

Kiełbasa na wodzie

Zawyżanie zawartości wody w wyrobach wędliniarskich ma natomiast na celu zwiększenie wydajności gotowego produktu, przy jednoczesnym mniejszym udziale droższego mięsa. Takie nieuczciwe działania producentów obniżają jakość handlową oraz wartość odżywczą i jednocześnie smakową wędlin - zauważa Inspekcja.

Zwiększanie zawartość skrobi w wędlinach ma podobne zadanie. Skrobia ze względu na dużą zdolność pęcznienia pozwala na łatwiejsze związanie wody w przetworach mięsnych, przez co możliwe jest mniejsze wykorzystanie mięsa. Obniża to koszty produkcji wędlin, kosztem ich smaku i wartości odżywczych.

bgr/sk

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane