• rozwiń
    • WIG20 2248.81 -0.29%
    • WIG30 2549.06 -0.10%
    • WIG 59141.35 -0.09%
    • sWIG80 11590.53 +0.39%
    • mWIG40 3780.28 +0.56%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Lubisz szparagi? W tym roku nie pojesz...

Lubisz szparagi? W tym roku nie pojesz...
Foto: TVN24 Foto: Ten rok nie sprzyja szparagożercom

Tegoroczny sezon na szparagi nieudany. Plantatorzy zbierają o 1/3 mniej tego warzywa niż rok temu. Powód to niesprzyjająca pogoda - jest zbyt chłodno i mokro. Wciąż jednak jest jeszcze szansa na wysyp szparagów i spadek ich ceny.

Cena za kilogram szparagów wynosi obecnie ok. 8 - 10 zł. Jak jednak ocenia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związek Producentów Szparaga, stosunkowo wysoka cena nie odstrasza chętnych. - Długotrwałe deszcze i zimne noce spowodowały, że cena szparagów utrzymuje się na wysokim poziomie. Zbiory są o ok. 30 proc. mniejsze niż w ubiegłym roku, ale jeśli tylko pogoda się poprawi, zrobi się cieplej, będzie się można spodziewać wysypu szparagów. Chętnych na zakup nie brakuje; producenci przeżywają oblężenie - powiedział Jakobsze.

Jak wynika z danych przedstawionych przez Polski Związek Producentów Szparaga, około połowy z 4 tysięcy ton zbieranych w Polsce szparagów trafia na rynek krajowy.

Zdaniem Jakobsze, zmienia się struktura plantacji w Polsce: przybywa dużych, liczących kilkadziesiąt hektarów i więcej upraw, ubywa zaś plantacji małych. Jak jednak podkreślił, to właśnie na takich plantacjach uprawa odbywa się przy wykorzystaniu najmniejszej ilości środków chemicznych.

Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Statystyczny Polak spożywa rocznie ok. 5 dekagramów szparagów. Statystyczny Niemiec zjada zaś 1,5 kilograma, a Szwajcar - około 2 kilogramów.

Łączna powierzchnia polskich upraw szacowana jest na ok. 1,5-2 tysiące hektarów, na których zbiera się przeciętnie ok. 4 tys. ton szparagów. Około połowy produkcji trafia do polskich konsumentów, reszta jest eksportowana - głównie do Niemiec, Holandii, Belgii i Francji.

Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.

//sk/k

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane