• rozwiń
    • WIG20 2276.60 -0.43%
    • WIG30 2615.33 -0.53%
    • WIG 58857.01 -0.40%
    • sWIG80 11563.04 -0.41%
    • mWIG40 4010.87 -0.55%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Kupujesz rybę? 50 proc. szans, że zostaniesz oszukany

Kupujesz rybę? 50 proc. szans, że zostaniesz oszukany
Foto: sxc.hu Foto: Najczęściej klienci oszukiwani byli w barach sushi

Jeśli zamawiasz w restauracji tuńczyka, jest 50 proc. prawdopodobieństwa, że na talerzu dostaniesz inną, tańszą rybę. W USA około jedna trzecia ryb jest sprzedawana pod nieprawdziwą nazwą. W oszustwach przodują bary sushi - głosi czwartkowy raport grupy Oceana.

Podczas gdy w Europie ujawniono niedawno, że konsumenci karmieni są koniną udającą wołowinę czy inne gatunki mięsa, w USA największym problemem są ryby i owoce morza. Tanie, pochodzące z hodowli ryby sprzedawane są nagminnie jako droższe lub dzikie gatunki.

Kantowało 95 proc. barów sushi

Takie wnioski przynosi raport pozarządowej organizacji Oceana, która zbadała między 2010 a 2012 r. 1215 próbek ryb sprzedawanych w stolicy oraz w 20 amerykańskich stanach. Aż 95 proc. barów sushi, 52 proc. innych restauracji oraz 27 proc. sklepów spożywczych sprzedawało ryby pod złą nazwą - wynika z raportu.

Najczęstszym problemem jest oznakowanie ryby red snapper, czyli ryby z rodziny okoniowatych znanej w Polsce jako lucjan czerwony - od koloru czerwonej łuski. Wśród 120 próbek, które były sprzedawane właśnie jako lucjan czerwony, znaleziono aż 28 różnych gatunków ryb, z których wiele nawet nie należało do rodziny okoniowatych.

Nie kłamstwo, a niewiedza?

Autorka raportu Kimberly Warner uważa, że wiele spośród przypadków źle oznakowanych ryb to wynik niewiedzy. W oceanie jest mnóstwo gatunków ryb, wiele z nich wygląda podobnie. Czasem takie "pomyłki" mogą być jednak niebezpieczne dla zdrowia. Badanie wykryło, że w miejsce lucjana czerwonego bywa sprzedawany płytecznik (ang. tilefish), który odradzany jest ze względu na wysoki poziom absorpcji rtęci. Powinny go unikać zwłaszcza kobiety w ciąży.

Ponadto w większości barów sushi podaje się jako "białego tuńczyka" eskolara (ang. escolar), który spożywany w większych ilościach może powodować biegunkę, a u osób szczególnie wrażliwych nawet zatrucia pokarmowe. Niektóre gatunki ryb maślanych, do których należy eskolar, zawierają bowiem woski nietrawione przez człowieka.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane