• rozwiń
    • WIG20 2064.12 -0.69%
    • WIG30 2365.71 -0.84%
    • WIG 55227.60 -0.73%
    • sWIG80 11570.82 -0.55%
    • mWIG40 3756.24 -0.97%

Ostatnia aktualizacja: 2019-08-16 17:15

Dostosuj

Kryzysowe obyczaje w japońskiej kuchni

Kryzysowe obyczaje w japońskiej kuchni
Foto: TVN24 Foto: Japońscy mężczyźni w kryzysie nie stronią już od kuchni - i okazują się mistrzami

Kryzys gospodarczy wkroczył do... kuchni japońskich kawalerów. Jak donosi prasa w Tokio samotni Japończycy zaczęli oszczędzać na jedzeniu. Zaczęli stołować się w domu.

Jak informuje gazeta „Yomiuri Shimbun”, kryzys spowodował, że wielu kawalerów nie stać już na jedzenie na mieście, a jednocześnie w ramach cięć w firmach wiele zakładowych stołówek zostało zamkniętych.

Japończycy przekonali się więc do rad ekspertów od oszczędzania - i zaczęli sami przygotowywać posiłki, a także zabierać je do pracy.

Według dziennika, ich wysiłki kulinarne robią prawdziwe wrażenie nawet na koleżankach z pracy. Wrażenie tym większe, że w japońskiej obyczajowości kuchnia była domeną kobiet, a mężczyźni zdecydowanie od niej stronili.

Na zmianie zwyczajów japońskich kawalerów korzystają też producenci mrożonek i gotowych zestawów obiadowych: ich sprzedaż gwałtownie wzrasta.

//sk

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane