• rozwiń

Kryzysowe obyczaje w japońskiej kuchni

Kryzysowe obyczaje w japońskiej kuchni
Foto: TVN24 Foto: Japońscy mężczyźni w kryzysie nie stronią już od kuchni - i okazują się mistrzami

Kryzys gospodarczy wkroczył do... kuchni japońskich kawalerów. Jak donosi prasa w Tokio samotni Japończycy zaczęli oszczędzać na jedzeniu. Zaczęli stołować się w domu.

Jak informuje gazeta „Yomiuri Shimbun”, kryzys spowodował, że wielu kawalerów nie stać już na jedzenie na mieście, a jednocześnie w ramach cięć w firmach wiele zakładowych stołówek zostało zamkniętych.

Japończycy przekonali się więc do rad ekspertów od oszczędzania - i zaczęli sami przygotowywać posiłki, a także zabierać je do pracy.

Według dziennika, ich wysiłki kulinarne robią prawdziwe wrażenie nawet na koleżankach z pracy. Wrażenie tym większe, że w japońskiej obyczajowości kuchnia była domeną kobiet, a mężczyźni zdecydowanie od niej stronili.

Na zmianie zwyczajów japońskich kawalerów korzystają też producenci mrożonek i gotowych zestawów obiadowych: ich sprzedaż gwałtownie wzrasta.

//sk

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane