• rozwiń
    • WIG20 2156.06 +0.06%
    • WIG30 2442.11 +0.09%
    • WIG 56898.36 +0.21%
    • sWIG80 11489.29 +0.33%
    • mWIG40 3644.68 +0.66%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Kręcą bat na fałszerzy żywności

Kręcą bat na fałszerzy żywności
Foto: TVN24 Foto: Wiele wskazuje, że już w najbliższej przyszłości będziemy kupowali zdrowsze produkty

Koniec napompowanego wodą sera żółtego i parówek cielęcych bez grama cielęciny - ze sklepowych półek mają zniknąć podrobione towary. Wytwórców fałszowanej żywności już wkrótce spotkają drakońskie kary - podaje "Polska", powołując się na nowelizację ustawy podpisaną już przez prezydenta.

Kary na producentów-oszustów nakładać będą kontrolerzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów spożywczych już została podpisana przez prezydenta. W grudniu zostanie opublikowana w dzienniku urzędowym, a po dwóch tygodniach od publikacji wejdzie w życie - przypomina "Polska".

– Kara za fałszowanie żywności będzie wynosiła od 1000 zł aż do kwoty równej 10 proc. ubiegłorocznego przychodu firmy – mówi na łamach gazety Paweł Jaczyński z wydziału nadzoru nad laboratoriami i orzecznictwa IJHARS. – Szczególne sankcje przewidziane zostały dla firm notorycznie naruszających prawo. Przedsiębiorcy ponownie wprowadzający do obrotu produkty złej jakości zostaną ukarani podwójnie - dodaje Jaczyński.

Oszust ofiarą czarnego PR?

To nie koniec sankcji wobec producentów chrzczonej żywności. Ci muszą się liczyć także z "czarnym PR". Do publicznej wiadomości zostaną podane pełne dane nieuczciwych wytwórców.

Jak tłumaczą inspektorzy, nieuczciwe firmy do tej pory nie wiele robiły sobie z kar i fałszowały swoje produkty na potęgę. Maksymalna kara wynosiła dotychczas 500 zł.

– Teraz nie będzie się to opłacało, ryzyko jest zbyt duże – tłumaczy na łamach "Polski" Krystyna Gawkowska, naczelnik wydziału kontroli artykułów żywnościowych Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. – Producenci muszą się spodziewać zaostrzonych kontroli – dodaje.

Nieuczciwi zbankrutują

Tego samego zdania jest dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner. – Nasza organizacja od dawna postulowała o zaostrzenie sankcji, by system kontroli żywności w Polsce był bardziej szczelny. Tym większa satysfakcja, że wreszcie się udało. - mówi Gantner. - Uważam, że największym efektem zmiany prawa będzie upadek tych firm, które z fałszowania składu żywności uczyniły stały proceder. Dla wszystkich klientów to doskonała wiadomość, gdyż zyskają pewność, że opakowanie masła ekstra nie będzie zawierało miksów - dodaje.

eq/mlas

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane