• rozwiń

Koniec embarga na mięso

Koniec embarga na mięso
Foto: TVN24 Foto: Koniec embarga na polskie mięso

- Po dwóch latach blokady, polskie zakłady mogą eksportować mięso i jego przetwory do Rosji - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki. Dziś w Kaliningradzie Polska i Rosja wreszcie dogadały się i podpisały porozumienie o zniesieniu embarga.

- Te zakłady, które już są skontrolowane, które miały wcześniej porozumienia handlowe, będą mogły z dniem jutrzejszym rozpocząć wymianę handlową - powiedział Sawicki. Takie kontrole Rosjanie przeprowadzili w 54 zakładach.

Memorandum o uchyleniu ograniczeń importu polskiego mięsa do Rosji podpisali szefowie służb weterynaryjnych Rosji i Polski: Siergiej Dankwert i Ewa Lech.

Jest to porozumienie techniczne, które określa warunki dopuszczenia mięsa do handlu. W sprawie zniesienia ponad dwuletniego embarga porozumieli się w ubiegłym tygodniu ministrowie rolnictwa obu krajów: Aleksiej Gordiejew i Marek Sawicki, przy udziale przedstawiciele Komisji Europejskiej.

- Strona rosyjska oświadczyła, że będzie się przyglądać sposobowi naszych odpraw, naszych badań i w miarę wzrostu wzajemnego zaufania będzie otwierała swój rynek na kolejne zakłady. Nie ma tu bezwarunkowej konieczności badania wszystkich zakładów przez stronę rosyjską - powiedział minister Sawicki.

Podkreślił, że strona rosyjska ma prawo do takiego badania i tak, jak przeprowadza kontrole w firmach eksportujących do Rosji w Niemczech i w Danii, tak też może przeprowadzać kontrole w Polsce.
- Ze strony rosyjskiej jest intencja, by w krótkim czasie uznawać nasze świadectwa - mówił Sawicki.

Rosja wprowadziła zakaz importu polskiego mięsa w listopadzie 2005 r.

Teraz czas na produkty roślinne

Minister rolnictwa Marek Sawicki jest przekonany, że do połowy stycznia nastąpi otwarcie rynku rosyjskiego na polskie produkty roślinne.

Rosja wprowadziła embargo na polskie artykuły roślinne, które stanowiły niemal trzy czwarte wartego ok. 300 mln euro rocznie polskiego eksportu towarów rolnych do Rosji, wkrótce po embargu na mięso. Ponieważ chodzi o unijny, jednolity we wszystkich krajach system kontroli, prowadzenie rozmów wzięła na siebie Komisja Europejska.

mlas/bgr

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane